Wewnętrzny system kontroli. Implementacja systemów na przykładzie firmy "OPTIMUS" S.A. - Gargas Dariusz (My University, 2005)
Decyzja o wdrożeniu w Optimus S.A. Wewnętrznego Systemu Kontroli została podjęta przez najwyższe kierownictwo, w celu zapewnienia zgodności stosowanych w Spółce procedur importowych i eksportowych z przepisami prawa. Decyzja ta została podjęta w roku 2003. W wielu przypadkach firma potrzebuje zezwoleń na eksport dla wysyłki za granicę swoich produktów. Pozwolenia te mogą być wymagane z wielu powodów, takich jak: umieszczenie danego towaru w wykazach towarów i technologii objętych szczególną kontrolą obrotu z zagranicą, stosowanie zaawansowanych technologii, wymagań końcowego odbiorcy lub zastosowania wyrobu podlegającego szczególnej kontroli. Naruszenie przepisów i procedur kontroli eksportu może narazić Optimus S.A. i osoby odpowiedzialne za obrót na różne sankcje administracyjne i karne. Sankcje te mogą mieć duże znaczenie dla Optimus S.A. i wiązać się z poważnymi stratami finansowymi. Wdrożenie Wewnętrznego Systemu Kontroli pozwoli odkryć transakcje i praktyki postępowania, które są niezgodne z obowiązującymi przepisami. Celem niniejszej pracy będzie przedstawienie szeregu aspektów prawnych popartych ustawami oraz zaprezentowanie merytorycznej argumentacji, dla której warto upowszechniać ideę wdrażania i stałego podnoszenia kwalifikacji związanych nie tylko z technologiami produkcyjnymi, ale również bezpieczeństwem związanym z ich sprzedażą.
Keywords: globalny system kontroli; polityka zagraniczna; wspólna polityka bezpieczeństwa; kontrola przedsiębiorstw; sankcje karne; system zarządzania jakością; "Optimus" S.A.; Wewnętrzny System Kontroli