Ocena finansowych efektów restrukturyzacji przedsiębiorstwa na przykładzie PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. - Stachowiak, Beata (My University, 2010)
Podstawowym celem niniejszej pracy jest analiza podstawowych zagadnień odnoszących się do problematyki restrukturyzacji przedsiębiorstw oraz wykorzystanie analizy finansowej do oceny zmian sytuacji (stanu i wyników) restrukturyzowanego przedsiębiorstwa, na podstawie analizy przypadku empirycznego, którym jest PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. Restrukturyzacja jest tu rozumiana jako proces złożony, wieloaspektowy, wywołany zmianami zachodzącymi w otoczeniu i/lub kryzysową sytuacją wewnętrzną przedsiębiorstwa, który wynika z przymusu dokonywania przekształceń w organizacji. Praca składa się z pięciu rozdziałów. Pierwsze trzy to rozdziały teoretyczne, a dwa następne to rozdziały empiryczne, opracowane na podstawie Raportów Grupy PKP S.A., Raportów PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. oraz sprawozdań finansowych PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. Cel pracy został osiągnięty przez szeroką analizę literatury dotyczącej problematyki analizy finansowej i restrukturyzacji przedsiębiorstw oraz przeprowadzoną analizę i ocenę efektów procesu restrukturyzacji analizowanego przedsiębiorstwa. Analiza ta sporządzona została w całości na podstawie materiałów i danych liczbowych udostępnionych przez badane przedsiębiorstwo. W przedstawionej pracy analiza zachowań przedsiębiorstwa w badanym okresie wskazuje na niekorzystną sytuację finansową. Nie udało się uzyskać zadawalającej płynności finansowej przez PKP Polskie Linie Kolejowe S.A., nie doprowadzono do faktycznego oddłużenia Spółki. W wyniku restrukturyzacji struktura organizacyjna została dostosowana dla potrzeb sprawnego działania spółki.
Evaluation of financial effects of the restructuring of the company as an example of PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. (Polish Railway Lines)
Keywords: restrukturyzacja kolei; analiza finansowa w przedsiębiorstwie; analiza porównawcza; restrukturyzacja PKP; analiza wskaźnikowa; przekształcenia organizacyjne; ocena kondycji finansowej przedsiębiorstwa