Kierowanie personelem - czynniki osobowościowe i organizacyjne - Dudek, Magdalena (My University, 2012)
Człowiek jest najważniejszą wartością organizacji, nawet w czasach zaawansowanej technologii. Bez kompetentnego personelu trudno osiągać sukces na rynku. Każdy współczesny pracownik powinien być wydajny, skuteczny oraz przynosić organizacji korzyści. Praca zawodowa wymaga poświęcenia energii i czasu, jest jedną z podstawowych sfer życia człowieka. Celem pracy jest omówienie czynników osobowościowych, jak i organizacyjnych, mających wpływ w kierowaniu ludźmi. Ludzie, którzy realizują cele organizacji są jej członkami. Praca zawodowa może być ważnym źródłem motywacji, jeśli przynosi satysfakcję. Należy szukać coraz lepszych form motywowania. Wszystkim przedsiębiorstwom powinno zależeć na stosowaniu akceptowanych przez personel instrumentów pobudzania do pracy, jednak wymaga to zrozumienia motywacji. Pełnienie roli kierownika, menedżera powinno przynosić dużo satysfakcji, która wynika ze świadomości, że skuteczny kierownik może wprowadzać zmiany, które sprzyjają rozwojowi ludzi pracujących pod ich nadzorem.
Staff management - personality and organizational factors
Keywords: zarządzanie; kierowanie; zarządzanie zasobami ludzkimi; komunikowanie; konflikt; osobowość człowieka; relacje międzyludzkie