Wprowadzenie nowego produktu na rynek ukraiński na przykładzie "Fakro" - Uryga Sławomir (My University, 2008)
Celem niniejszej pracy jest próba zaprezentowania pełnego, oraz zgodnego z właściwą metodologią, procesu wprowadzania nowych produktów na rynek Ukrainy. W pracy tej starano się przedstawić wszystkie wymagania oraz problemy, przed jakim musi stanąć polski inwestor, planujący wejście na rynek naszego wschodniego sąsiada. Podjęto również próbę prezentacji wszelkich regulacji, oraz przepisów, o których polski przedsiębiorca powinien wiedzieć, a które są niezbędne do bezproblemowego funkcjonowania na tym rynku. Tematyka niniejszego opracowania jest wynikiem zainteresowania autora niniejszej pracy krajami wschodnimi, ich perspektywami gospodarczymi, kulturą i ogromem szans, które obecnie przed nimi stoją. Zdecydowanie najprężniej rozwijającym się krajem byłego ZSRR jest Ukraina. Specjaliści przewidują, iż w niedalekiej przyszłości ma ona szanse wyprzedzić kraje Europy zachodniej. Dlatego też to właśnie ten kraj, o znacznym potencjale rozwojowym, został wybrany do analizy. Warto przypomnieć, iż to wspólnie z Ukrainą, Polska ma przygotować Mistrzostwa Europy w piłkę nożną EURO 2012. Hipoteza badawcza pracy zakłada, że jedynie proces wprowadzania nowych produktów oparty o prezentowaną metodologię, ma szansę zakończyć się powodzeniem
Launching a new product in the Ukrainian market on the example of “Fakro”
Keywords: strategia marketingowa; produkt jako element marketingu-mix; cykl rynkowego życia produktu; opakowanie; marka; wizerunek marki; jakość; wprowadzenie nowych produktów na rynek; analiza strategiczna; gospodarka Ukrainy; handel zagraniczny; podatek VAT; firma "Fakro" Sp. z o.o.; wprowadzenie na rynek ukraiński nowego produktu firmy Fakro