Internet i nowoczesne technologie w zarządzaniu firmą - Włudyka, Wojciech (My University, 2009)
Celem pracy jest omówienie pokrótce technologii wykorzystywanych do transmisji danych. Gdzie i jak jest realizowana usługa dostępu do Internetu w różnych miejscach kraju. Kto i w jakim stopniu może wykorzystać możliwości jakie niesie ze sobą nowoczesna technologia. Przedstawić historię, jak się wszystko zaczęło, do czego Internet miał służyć, jak rozwój technologii wpłynął na rozwój przedsiębiorstw, rozwój ludzi, rozwój kolejnych możliwości. Przedstawiono dane statystyczne dotyczące korzystania z Internetu, opisano do czego wykorzystywana jest „sieć” czyli kto i w jaki sposób korzysta. Opisano niektóre z dostępnych technologii za pomocą Internetu. Telefon z Internetu czyli technologię VOiP. Przedstawiono kolejną ciekawą kwestię - komunikatory internetowe, które są cały czas modernizowane. Następnie opisano technologię WWW czyli strony internetowe. Jak można je wykorzystać, jakie oferują możliwości, wspomniano o różnych językach oraz programach jakie można wykorzystać do tworzenia stron. Ciekawą kwestią przy prowadzeniu biznesu w obecnych czasach jest handel przez Internet. Omówiono różnego rodzaju serwisy aukcyjne oraz sklepy on-line. Można zaobserwować coraz większy wpływ na rynek firm które działają właśnie w oparciu o handel przez Internet. Coraz częściej kwestia odległości przestaje mieć znaczenie, a to za sprawą technologii dzięki której można zarządzać zdalnie komputerami przez Internet. W kolejnej części pracy autor przedstawia możliwości wykorzystania powyższych technologii w prowadzeniu biznesu. Do czego można wykorzystać możliwości jakie daje nam globalna sieć jaką jest Internet, jak można rozwijać nowe pomysły dzięki technologii.
Internet and new technologies in company management
Keywords: Internet; technologie internetowe; zarządzanie przedsiębiorstwem; transmisja danych; Technologia Voice over Internet Protocol (VoIP); handel elektroniczny