Wspieranie sektora MSP w Polsce ze środków unijnych na przykładzie Zakładu Masarskiego Stanisława i Romana Wiktor w Jodłowniku - Janczyk, Urszula (My University, 2011)
Celem pracy jest zapoznanie się z możliwościami uzyskania wsparcia finansowego, przez małe i średnie przedsiębiorstwa, pochodzącego ze źródeł pomocy publicznej na przykładzie Zakładu Masarskiego „Wiktor”. Dodatkowo wyznaczone zostały cele szczegółowe by przebieg analizy przedsiębiorstwa oddawał jak najdokładniej sytuację MSP: • Korzyści płynące z wykorzystania funduszy strukturalnych, • Identyfikacja problemów w pozyskiwaniu funduszy z UE, • Zbadanie wiedzy przedsiębiorców na temat Programów Operacyjnych, • Identyfikacja etapu rozwoju analizowanego przedsiębiorstwa na podstawie modeli wzrostu firmy. Na potrzeby pracy, autorka postawiła również hipotezy, których weryfikacja odbywała się na podstawie przeprowadzonej analizy źródeł wtórnych oraz obserwacji bezpośrednich, pochodzących z własnych badań. Hipoteza 1. Przedsiębiorstwo uzależnia swój rozwój od pozyskiwanych funduszy europejskich. Hipoteza 2. Zachodzi zbieżność pomiędzy teoretycznymi modelami wzrostu firmy a sytuacją Zakładu Masarskiego „Wiktor”. Hipoteza 3. Pozyskanie funduszy pochodzących z Programów Operacyjnych wiąże się z szeroko rozwiniętą i niesprecyzowaną biurokracją. Praca ma charakter teoretyczno-empiryczny. Część teoretyczna obejmuje rozdział pierwszy, drugi i trzeci. Rozdziały czwarty i piąty mają charakter empiryczny. W ramach studiów literaturowych wykorzystano ponad 50 różnego rodzaju źródeł, głównie materiałów źródłowych dostępnych w Internecie, źródeł literatury zwartej oraz czasopiśmienniczej. Rozdział pierwszy poświęcony jest wybranym zagadnieniom dotyczącym sektora małych i średnich przedsiębiorstw w Polsce. W rozdziale drugim opisany został każdy z programów operacyjnych zawartych w perspektywie finansowej na lata 2007 – 2013, z których mogą korzystać polscy beneficjenci. Rozdział trzeci opisuje od strony teoretycznej metodologię przeprowadzonych badań. Analiza Zakładu Masarskiego Stanisława i Romana Wiktor przeprowadzona została jedną z wielu metod badawczych, a mianowicie narzędziem zwanym wywiadem, któremu poddani zostali właściciele oraz wybrani pracownicy badanej firmy. W opisywanym przypadku do bazy danych źródłowych zebrano: dokumenty oddające sytuację ekonomiczno – finansową firmy w latach 2007 – 2010, informacje zdobyte podczas wywiadu z właścicielami, pracownikami administracji oraz własne przemyślenia i obserwacje. Wszystkie dane zawarte zostały w opisie przypadku jak również wykorzystane zostały w analizie porównawczej z teorią zawartą w modelach Churchilla i Lewis, Bruce’a i Scotta obrazującymi cykle życia i rozwoju firmy, a także w ocenie potencjału rozwojowego przedsiębiorstwa na podstawie elementów analizy POS. Rozdział czwarty prezentuje opis przypadku Zakładu Masarskiego Stanisława i Romana Wiktor wraz z jego charakterystyką i opisem aktualnej sytuacji firmy. W piątym rozdziale zaprezentowano sposób wykorzystania środków unijnych w zakładzie, efekt analizy POS na przykładzie danej firmy oraz wyniki porównawcze etapu rozwoju firmy z teoretycznymi modelami stopniowego wzrostu wg Churchilla i Lewis oraz Bruce’a i Scotta. Praca zakończona jest podsumowaniem, które zawiera wnioski autorki na temat przeprowadzonych badań.
EU support of the SME Sector in Poland based on the example of Stanislaw and Roman Wiktor Butcher's company
Keywords: małe i średnie przedsiębiorstwa; pozyskiwanie funduszy; finanse; pomoc publiczna; Zakład Masarski „Wiktor”; fundusze strukturalne; fundusze unijne; przedsiębiorstwo