Źródła finansowania inwestycji samorządowych na przykładzie Starostwa Powiatowego w Brzesku - Klimek Krzysztof (My University, 2006)
System finansowy samorządu terytorialnego jest elementem całego systemu finansów publicznych w państwie, nie powstaje bowiem w drodze swobodnego aktu decyzyjnego członków założycieli, lecz z mocy decyzji państwa, które w trybie ustawy określa zadania samorządowe oraz źródła ich finansowania, a także formy prawne nadzoru nad działalnością samorządową. Celem niniejszej pracy jest prezentacja specyfiki działania jednostek samorządu terytorialnego, ze szczególnym uwzględnieniem działalności powiatów. Przedstawiono istotę samorządu lokalnego, usytuowanie powiatów w systemie samorządu terytorialnego a przede wszystkim zadania i finanse oraz organy i jednostki realizujące zadania powiatów. Zawarto informacje na temat polityki inwestycyjnej powiatów, pokazano istotę inwestycji publicznych, cele i zadania, źródła finansowania, instrumenty polityki inwestycyjnej oraz proces inwestycyjny. Przedstawiono charakterystykę powiatu brzeskiego, budżet powiatu z uwzględnieniem dochodów i wydatków oraz ich źródeł. Ponadto przedstawiona została realizacja i nadzorowanie inwestycji oraz Plan Rozwoju Lokalnego Powiatu Brzeskiego, a także charakterystyka inwestycyjna powiatu brzeskiego. Opisano przykłady zrealizowanych inwestycji wykazując różnorodność ich źródeł finansowania oraz zasady ubiegania się o środki zewnętrzne.
Keywords: jednostki samorządu terytorialnego; finanse; polityka inwestycyjna powiatów; źródła finansowania inwestycji; plan rozwoju lokalnego