Ocena kondycji ekonomiczno – finansowej spółki giełdowej „Bioton” S.A. - Górska, Dorota (My University, 2006)
Celem pracy jest ocena sytuacji ekonomiczno-finansowej podmiotu gospodarczego oraz ustalenie jej wpływu na rozwój podmiotu, co zostanie uczynione na przykładzie spółki akcyjnej BIOTON z siedzibą w Warszawie, która jest jednym z liderów w polskim sektorze producentów farmaceutyków, w szczególności produktów biotechnologicznych. Od marca 2005 roku Spółka jest notowana na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie. W pierwszym rozdziale pracy przedstawiono ogólne przesłanki wykorzystania analizy finansowej w procesie zarządzania w przedsiębiorstwie działającym w gospodarce rynkowej. W rozdziale drugim omówiono znaczenie wstępnej oraz wskaźnikowej analizy sprawozdań finansowych w procesie oceny sytuacji ekonomiczno-finansowej przedsiębiorstwa. O powodzeniu przedsiębiorstwa na rynku w gospodarce rynkowej decydują nie tylko wyniki finansowe osiągane przez przedsiębiorstwo, lecz również szereg czynników subiektywnych mających wpływ na działalność przedsiębiorstwa. Ocenie poddawane są następujące czynniki: wiarygodność funkcjonowania firmy oraz jej pozycja na rynku, charakter branży i perspektywy rozwojowe przedsiębiorstwa oraz pośrednio poprzez pryzmat dotychczasowego rozwoju przedsiębiorstwa kadra zarządzająca. Kompleksową metodę służącą do badania otoczenia przedsiębiorstwa oraz analizy jego wnętrza jest analiza SWOT. Zagadnieniom tym został poświęcony trzeci rozdział pracy. Dwa ostatnie rozdziały pracy zostały poświęcone ocenie kondycji ekonomiczno - finansowej Spółki BIOTON.
The assessment of the economic and financial condition of Bioton S.A., a joint – stock company
Keywords: zarządzanie przedsiębiorstwem; analiza finansowa; sprawozdanie finansowe; spółki giełdowe