Ocena wierzytelności kredytowej klienta banku z sektora MSP na przykładzie działalności Łąckiego Banku Spółdzielczego - Tokarz, Barbara (My University, 2009)
Głównym celem mojej pracy jest identyfikacja jednego z najbardziej popularnych źródeł finansowania małych i średnich przedsiębiorstw, jakim jest kredyt bankowy, a także wskazanie drogi, jaką musi pokonać przedsiębiorcą wnioskujący o kredyt i jak jest oceniana przez Bank jego wierzytelność kredytowa. Cele szczegółowe niniejszej pracy to ukazanie finansowych źródeł wspierania małej i średniej przedsiębiorczości, opisanie działalności poręczeniowej na rzecz tego właśnie sektora, a także przybliżenie oferty produktowej Łąckiego Banku Spółdzielczego w zakresie kredytowania przedsiębiorstw. Celem pracy jest również określenie kierunku i poziomu przemian w sektorze bankowym w Polsce, dokonanie analizy struktury kredytowania małych i średnich przedsiębiorstw, ze szczególnym uwzględnieniem kredytów obrotowych w rachunku bieżącym oraz kredytów przeznaczonych na inwestycje. Spróbujemy udowodnić tezę, że w dobie szalejącego kryzysu ekonomicznego realne jest uzyskanie kredytu w banku na bardzo dobrych warunkach. Dowiemy się również, czy analiza wskaźnikowa daje pełny obraz zdolności kredytowej i jak bank bada wierzytelność kredytową klienta z sektora MSP?
Assessment claims customer credit Bank from sector small and medium-sized enterprises. Łącki Bank Spółdzielczy case study.
Keywords: finansowanie przedsiębiorstwa; kredyt bankowy; małe i średnie przedsiębiorstwa; sektor bankowy; kredytowanie działalności przedsiębiorstwa