Analiza systemów motywowania pracowników na przykładzie Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Zbylitowskiej Górze - Korcyl Aneta (My University, 2008)
Układy motywów ludzkiego postępowania są przedmiotem badań wielu dziedzin naukowych. Należą do nich nauki o moralności, psychologia, socjologia, można powiedzieć: nauki zajmujące się interpretacją ludzkich zachowań. Ogólny kierunek ludzkiemu postępowaniu, wywołującemu konkretne zachowanie w określonej sytuacji, nadaje wewnętrzna struktura motywacyjna. Jest to bardzo osobisty mechanizm, który uruchamia i organizuje ludzkie zachowanie oraz kieruje na osiągnięcie celu. Bodźce wewnętrzne, dające poczucie, że aktywność jest ważna, dają swobodę działania i możliwość zaspokojenia potrzeb. Motywacja wewnętrzna to motywacja, w której dana aktywność jest celem samym w sobie. Motywacja zewnętrzna to angażowanie się w działanie dla osiągnięcia korzyści, ukierunkowana na zysk, cokolwiek rozumiemy przez pojęcie zysk, profit określonego, właściwego nam typu. Taka motywacja nie jest uwarunkowana wewnętrznie. Celem pracy jest dokonanie oceny systemu motywacji pracowników ośrodka. Cel ten obejmuje również ukazanie kierunku, w jakim powinno podążać kierownictwo, aby usprawnić istniejący system motywowania.
Employee motivation analysis on the example of the School and Educational Centre in Zbylitowska Góra
Keywords: motywacja; skuteczność systemów motywowania; struktura płac; wynagrodzenia; pozapłacowe środki motywowania; Ośrodek Szkolno-Wychowawczy