Organizacje pozarządowe jako element społeczeństwa obywatelskiego - Pałka, Magdalena (My University, 2011)
Celem pracy było ukazanie znaczenia organizacji pozarządowych w społeczeństwie obywatelskim i jego wpływ na kształtowanie się w Polsce nowoczesnej demokracji. Badanie przy pomocy ankiety przedstawiło opinie mieszkańców województwa małopolskiego na temat lokalnych organizacji pozarządowych i dowiodło, iż organizacje pozarządowe stanowią element polskiego społeczeństwa obywatelskiego, przez co mają istotny wpływ na kształtowanie się systemu demokratycznego oraz zapewnienie jego utrzymania. Wywiad z pracownica organizacji „ Siemacha” pozwolił na udowodnienie tezy, iż powyższe stowarzyszenie jest jednostką wspomagającą partycypację społeczeństwa obywatelskiego, ukazuje, w jaki sposób powinna przebiegać współpraca międzysektorowa i przygotowuje młode pokolenie do funkcjonowania w nowoczesnej demokracji. Praca uzyskała zakładany początkowo rezultat.
Non-governmental organizations as an element of the civic society
Keywords: społeczeństwo obywatelskie; organizacje pozarządowe; prawo; organizacje pożytku publicznego