Strategia marketingowa Renault w relacji B2B na przykładzie "Renault Centrum Obsługi Firm" w Katowicach - Strzałkowski Artur (My University, 2002)
Praca ma za zadanie przedstawić w mniejszym stopniu działania marketingowe koncernu Renault na rynku samochodów użytkowych w Polsce a bardziej ma być próbą określenia strategii marketingowej właściwej dla realizacji nowopowstałego w Polsce projektu „Renault Centrum Obsługi Firm”. Relatywnie niedawno – w latach 1999 - 2000 jego realizacja, z różnym zaangażowaniem uczestników, rozpoczęła się w wielu krajach Europy. Trudno jest już dziś wyciągnąć precyzyjne wnioski na podstawie wyników w którymkolwiek regionie gdzie projekt jest realizowany – tym bardziej, że wyniki nie są jeszcze oficjalnie publikowane a specyfika różnych regionów Europy diametralnie od siebie odbiega. W takiej sytuacji koniecznym wydaje się opracowanie odrębnej strategii nie tylko na samym rynku polskim ale być może nawet na lokalnych rynkach regionalnych. W niniejszym opracowaniu wykorzystano dostępną literaturę przedmiotu z zakresu marketingu jak i materiały informacyjne uzyskane z Renault Polska, materiały publikowane na oficjalnych stronach internetowych związanych i nie związanych z koncernem Renault, oficjalne materiały informacyjne uzyskane w sieci dealerów Renault, materiały informacyjne w medialnych publikacjach motoryzacyjnych i marketingowych.Celem pracy jest próba określenia w ogóle strategii marketingowej realizowanej w nowo powstałej sieci Renault Centrum Obsługi Firm w Polsce. Tam gdzie to tylko będzie możliwe autor odnosi się do szeroko pojętej idei Renault Centrum Obsługi Firm realizowanej na terenie całego kraju. W pewnych jednak podrozdziałach, ze względu na ich specyfikę samego projektu, podane są odniesienia do pojedynczego punktu Renault Centrum Obsługi Firm w Katowicach. Przyjęto hipotezę, iż przedstawione propozycje strategii marketingowej dla Renault Centrum Obsługi Firm bądź też sugestie modyfikacji i uzupełnienia elementów strategii istniejącej, mogą przyczynić się do uzyskania wysokiej pozycji na rynku polskim.
Keywords: strategia marketingowa przedsiębiorstwa; strategia rozwoju przedsiębiorstwa; strategia konkurencji; "Renault Centrum Obsługi Firm"; analiza otoczenia firmy; analiza SWOT; polityka cenowa; strategia dystrybucji