Pasywne czynności bankowe – depozyty, rachunki i lokaty na przykładzie Łąckiego Banku Spółdzielczego w Łącku - Zbozień, Lucyna (My University, 2008)
Bankowość spółdzielcza jest specyficznym rodzajem działalności bankowej. Przyświecają jej bowiem dwie grupy celów: cele gospodarcze, wśród których na pierwszy plan wysuwa się maksymalizacja zysku oraz cele społeczne, wypływające z istoty spółdzielczości tj. dążenie do zaspokojenia potrzeb członków spółdzielni oraz przyczynianie się do rozwoju regionu, w którym działa. Banki spółdzielcze działają w oparciu o ustawę o funkcjonowaniu banków spółdzielczych, ich zrzeszaniu się i bankach zrzeszających, która ustala zasady działania bankowego sektora spółdzielczego. Przepisy tej ustawy mają charakter lex specialis zarówno w stosunku do ustawy Prawo bankowe, jak i ustawy Prawo spółdzielcze. Banki spółdzielcze mają więc charakter wyjątkowy. Celem niniejszej pracy było zaprezentowanie i analiza oferty banków spółdzielczych w kategorii rachunków i depozytów na przykładzie Łąckiego Banku Spółdzielczego.
Passive bank operations – case study of the Cooperative Bank in Łącko
Keywords: banki społdzielcze w polskim systemie bankowym; bankowe operacje bierne i pośredniczące; depozyty; system gwarantowany depozytów; analiza rachunków i depozytów w Banku Spółdzielczym w Łącku