Kredyty hipoteczne na rynku lokalnym na przykładzie ING Bank Śląski - Janik, Ilona (My University, 2012)
Kredyt hipoteczny jest to taki kredyt, którego zabezpieczeniem jest hipoteka lub dług gruntowy. Kredyt ten najczęściej wykorzystywany jest do finansowania zakupu nieruchomości lub inwestycji budowlanej, rzadziej do zamiany nieruchomości czy refinansowania poniesionych wydatków na wspomniane wcześniej cele. Hipoteka nie musi być koniecznie ustanawiana na kredytowanej nieruchomości – przedmiot zabezpieczenia może stanowić inna nieruchomość. Ze względu na przedmiot finansowania niekiedy dla kredytu hipotecznego stosuje się zamiennie określenie „kredyt mieszkaniowy” lub „kredyt budowlano-mieszkaniowy”. Ale te pojęcia nie zawsze pokrywają się. Może się bowiem zdarzyć, że kredyt mieszkaniowy nie jest zabezpieczony hipoteką. Z drugiej strony, zabezpieczenia hipoteczne nie ogranicza się tylko do obszaru finansowania nieruchomości. Ważne jest tylko, żeby zabezpieczana wierzytelność była wierzytelnością pieniężną. Może być on udzielany zarówno przez banki hipoteczne, jako banki specjalistyczne jak i przez banki uniwersalne. W pracy tej dokonano analizy ofert kredytów hipotecznych pięciu banków: ING Banku Śląskiego, Getin Banku, BGŻ, Banku Millenium oraz Deutsche Banku biorąc pod uwagę: stopę procentową, kwotę spłaty, marżę i prowizję. Po uwzględnieniu wszystkich tych kryteriów należy zauważyć, że najkorzystniejszą ofertę posiada ING Bank Śląski.

Mortgage is a kind of bank loan secured on the house or land debt. This kind of bank loan is mostly used to pay for a building itself or finance a building investment. More rarely it can be used to finance buildings exchange or refinance sums spent on those mentioned above. Mortgage needn’t be set on the building it shall finance, the loan can also be secured on another building. Taking into account the subject of financing, mortgage can also be called ‘housing loan’ or ‘housing & building loan’. Those descriptions, however, don’t always match. It may happen that mortgage loan isn’t secured on the mortgage itself. On the other side, the security in the form of mortgage isn’t limited only to financing the building investment . It’s only important that the loan security is based on debts having real money value. Such loans can be granted by mortgage banks as well as banks specializing in certain fields or universal banks. This thesis deals with and analyses mortgages offered by five banks: ING Śląski Bank, Millenium Bank, Getin Bank, BGŻ and Deutsche Bank, and compares them according: interest rates ,final sums to be paid, commissions and margins. Analysing all those criteria lets us notice that ING Śląski Bank has the best offer.
Mortgages on a local market-based on the example of the ING Śląski Bank
Keywords: bankowość; kredyt; hipoteka; kredyt hipoteczny; banking; loan; mortgage; mortgage loan