Wykorzystanie outplacementu jako narzędzia restrukturyzacji zatrudnienia na przykładzie ENION S.A. - Ruchała, Mateusz (My University, 2012)
Celem napisania niniejszej pracy była próba oceny kosztów i zysków, nie tylko finansowych, wynikających z wdrożenia działań outplacementowych. Program zwolnień monitorowanych, skierowany jest nie tylko do zwalnianych pracowników ale pomaga również pozostającym, kadrze kierowniczej i całej organizacji. Neutralizując efekt rozpowszechniania negatywnych opinii o pracodawcy i zmniejszając nastrój niepewności i zagrożenia wśród pozostałych pracowników, pomaga zachować przedsiębiorstwu wizerunek społecznie odpowiedzialnego w otoczeniu wewnętrznym (pozostali pracownicy) i zewnętrznym (społeczność lokalna, klienci, instytucje rynku pracy). Warunkiem takiego efektu jest właściwe zaplanowanie i umiejętne wykorzystanie instrumentu jakim jest outplacement. Obszar badań autorskich w pracy magisterskiej obejmuje problematykę związaną z efektami zrealizowanego w ENION S.A. programu zwolnień monitorowanych, obejmującego Program Wcześniejszych Odejść Emerytalnych, Program Odpraw Przedemerytalnych i Program Odpraw Kompensacyjnych. Wyniki badań wykazały, że mimo początkowych kosztów związanych z programem, w ostatecznym rozliczeniu przedsiębiorstwo obniżyło koszty funkcjonowania i zwiększyło efektywność bez narażania swojej reputacji na szwank. Stanowi więc dobry przykład dla innych organizacji planujących restrukturyzację zatrudnienia i ważny argument dla tych, którzy starają się rozpowszechniać ten sposób ograniczania zatrudnienia.

The aim of this paper is to attempt at estimating the costs and profits, not only in financial terms, of implementing outplacement activities. The outplacement programme is addressed not only to dismissed employees but also to those who remain employed either as executive or other staff. Neutralising the effect of disseminating negative opinions about the employer and minimising the uncertainty and insecurity among the remaining employees can help an enterprise maintain a reputation of being socially responsible both internally (other employees) and externally (local community, customers, job market institutions). This effect is conditional upon proper planning and skilful use of the outplacement tool. The area of the author’s research in the Master Thesis extends to the outcomes of outplacement programmes implemented by ENION S.A., comprising the Early Retirement Programme, Pre-Retirement Bonus Programme and the Redundancy Pay Programme. The research results have shown that despite the initial cost of the programme, the enterprise eventually managed to reduce the costs of operation and increased its effectiveness without detriment to its reputation. Therefore, it sets a good example for other organisations which plan employment restructuring and is a strong argument for those who try to promote this type of limiting employment.
Outplacement as an employment restructuring tool based on the example of ENION S.A.
Keywords: outplacement; restrukturyzacja; zwolnienia pracowników; kapitał ludzki; outplacement; employment restructuring; redundancies; human capital