Przegląd systemów klasy e-biznes - Hibner Grzegorz (My University, 2003)
Handel był jest i będzie jedną z najważniejszych części w życiu człowieka. To właśnie wymiana handlowa między krajami oraz kulturami sprawiła, że ludzie mogli poznać, zasmakować, zobaczyć rzeczy, o których nigdy nie wiedzieli. Jednak, ograniczenia technologiczne sprawiały, że towary sprowadzano do krajów z wielkim opóźnieniem. Obecnie jest już inaczej, komunikacja jest na tyle zaawansowana, że transport towarów stał się szybszy. Jednak handel elektroniczny to coś zupełnie nowego i innego w stosunku do handlu tradycyjnego. Przedsiębiorstwa oraz firmy chcąc działać w szybkim tempie i zaspokajać jak najszybciej potrzeby klientów zaczynają używać Internetu. To właśnie za jego pośrednictwem firmy w bardzo krótkim czasie informują się nawzajem czy potrzebują jakiegoś towaru czy też nie. Każda firma posiadając specjalne programy komputerowe może sprawdzić stan magazynów. Jeżeli są braki to poprzez Internet komunikuje się z dostawcą składa u niego zamówienie, a towar jest w bardzo szybkim tempie dostarczany do niego. Skraca się czas potrzebny na zrealizowanie zamówienia, a dzisiejszej dobie, w której czas upływa bardzo szybko ma to bardzo wielkie znaczenie. Handel elektroniczny to również tworzenie tzw. wirtualnych sklepów, czyli takie, do których nie musimy iść wychodząc z domu. Wystarczy włączyć komputer połączyć się z Internetem odnaleźć odpowiedni adres i już możemy robić zakupy, od książek poczynając na samochodzie kończąc. Możemy licytować najkorzystniejszą cenę za rzecz, którą upatrzyliśmy sobie na tzw. aukcji internetowej. Handel elektroniczny w szerokim tego słowa znaczenie ma naprawdę duże możliwości. Różnica jednak jak jest pomiędzy tradycyjnym sklepem, a wirtualnym to taka, iż danego towaru w sklepie wirtualnym nie możemy dotknąć ani przymierzyć czy też sprawdzić. Komfortem jest to, że zamiast tracić czas na wychodzenie z domu i chodzenie po sklepach możemy zająć się czymś bardziej pożytecznym. Celem pracy jest dokładne ukazanie czytelnikowi tego, czym jest Internet, na jakie części możemy go podzielić jak również to, czym jest handel elektroniczny i z jakich elementów się składa oraz jak bardzo różni się od handlu tradycyjnego. Jaka jest jego przewaga, oraz to jak zbudowane są systemy klasy e-biznes czyli systemu handlu elektronicznego.
Keywords: Internet; Intranet; Extranet; WAP (Wireless Application Protocol); gospodarka elektroniczna; e-biznes; e-handel; e-gospodarka; transakcje internetowe; CRM – Customer Relationship Management; rynek elektroniczny; EDI – Electornic Data Interchange (Elektroniczna wymiana danych)