Analiza skuteczności wykorzystania pomocy publicznej w budowaniu konkurencyjności sektora MSP na przykładzie wybranych przedsiębiorstw Nowego Sącza - Tomaszewska, Marzena (My University, 2013)
Cel pracy obejmuje ustalenie skuteczności wykorzystania pomocy publicznej w budowaniu konkurencyjności małych i średnich przedsiębiorstw na przykładzie wybranych firm z Sądecczyzny. Polskie prawo od 1 maja 2004 roku ma na celu w szczególności zagwarantowanie przestrzegania sposobów udzielania pomocy, a także zapewnienie by ta pomoc była zgodna z wspólnotowym rynkiem. Główne reguły udzielana wsparcia zawarte są w art.107 ust. 1 Traktatu o funkcjonowaniu Unii Europejskiej (TFUE). W niniejszej pracy udowodnione zostało stwierdzenie, że poprawne wykorzystanie pomocy publicznej pozwala zwiększyć konkurencyjność przedsiębiorstwa. Przedsiębiorstwa poddane analizie to: Firma Handlowa Grażyna Poparda, PHU Poparda, Trans-Bet, BCS Polska. Badane przedsiębiorstwa zostały przeanalizowane na podstawie rozmowy z ich właścicielami na temat uzyskanej przez nich pomocy publicznej, jej wartości oraz celu przeznaczenia. Dzięki wcześniejszemu opracowaniu teorii z dostępnej literatury związanej z pomocą publiczną, znacznie łatwiej było opracować odpowiednie pytania, które przybliżyły tematykę pomocy publicznej w wymienionych przedsiębiorstwach. W każdym przypadku prócz analizowanego mikroprzedsiębiorstwa uzyskana pomoc pomogła w podniesieniu pozycji konkurencyjnej przedsiębiorstwa, a także jego wyników finansowych. Dlatego też można stwierdzić, że pomoc publiczna poprawia funkcjonowanie przedsiębiorstw, a w zdecydowanej mierze zwiększa ich konkurencyjność.

Aim of the thesis includes determining the effectiveness of using the state aid by the companies in region of Sądecczyzna. Polish law from 1 May 2004 is focused particularly on ensuring the following aid modalities as well as ensuring that the aid was compatible with the Community market. The main rules of providing the support are contained in Article 107 act.1 of the TFUE. In this thesis, the statement has been proved that the proper use of aid can increase the competitiveness of enterprises. Companies were analyzed through interviews with their owners about value and for what purposes their companies received the state aid. Companies which were analyzed are: Trading Company Grażyna Poparda, PHU Poparda, Trans-Bet, BCS Polska. Thanks to the earlier presentation of theory of the available literature related to the state aid it was much easier to create appropriate questions which gave better view on support given to these companies. In every enterprise, apart from the analyzed microenterprises, received state aid has helped in enhancing the competitive position of the company and improve its financial results. Therefore it can be concluded that the state aid improves the functioning of enterprises and in decisive extent increases their competitiveness.
Analysis of the effectiveness of state aid in building the competitiveness of the SME sector, based on selected companies of Nowy Sacz
Keywords: pomoc publiczna; sektor MSP; konkurencyjność; state aid; SME sector; increasing competitiveness