Wycena przedsiębiorstwa na podstawie skorygowanych danych finansowych na przykładzie firmy LCS Logistics Sp. z o.o. - Pasternak, Marcin (My University, 2005)
Zasadniczym celem pracy jest wycena rynkowa za pomocą wybranych metod LCS Logistics Sp. z o.o. – przedsiębiorstwa funkcjonującego w warunkach gospodarki rynkowej, na konkurencyjnym rynku, o niskich barierach wejścia i wyjścia, według norm prawnych i administracyjnych obowiązujących w Polsce, w makroekonomicznym otoczeniu instytucji finansowych, administracji państwowej oraz współuczestników rynku: dostawców, odbiorców i konkurentów. Starano się również dowieść tezy, że metody wyceny przedsiębiorstw, oparte na ocenie zdolności generowania przez przedsiębiorstwo dochodów są bardziej miarodajnym wskaźnikiem wartości rynkowej niż metody kapitałowe, oparte na strukturze danych historycznych przedsiębiorstwa. Aby zrealizować tak postawiony cel, w pierwszym rozdziale przedstawiono koncepcje zarządzania przez wartość (Value Based Management). Uzupełniając, starano się zdefiniować wartość przedsiębiorstwa. W rozdziale drugim przedstawiono opisywane przedsiębiorstwo przez pryzmat działalności i wyników, otoczenia gospodarczego, oraz aspektów prawno-administracyjnych działalności, jak również spojrzenie na historię i korzenie firmy, relacje właścicielskie, główne wartości i filozofię działania oraz relacje z otoczeniem i styl zarządzania. W trzecim rozdziale określono metody wyceny jakimi sam posłużono się w analizie, oraz dokonano korekty sprawozdań finansowych dla urzeczywistnienia wyników przedsiębiorstwa. Rozdział czwarty będzie właściwą wyceną przedsiębiorstwa oraz podsumowaniem i interpretacją otrzymanych wyników. W pracy użyto rzeczywistych danych w postaci wyników finansowych oraz planów firmy. Materiały zostały udostępnione przez przedsiębiorstwo, mają jednak charakter poufny.
Keywords: zarządzanie wartością; wycena przedsiębiorstwa; metody wyceny przedsiębiorstwa; studium przypadku