Rozwiązanie umowy o pracę w polskim systemie prawnym - Pawlik, Magdalena (My University, 2013)
Praca przedstawia kwestie rozwiązywania umów o pracę w polskim systemie prawnym, a założona hipoteza badawcza zakłada, iż zróżnicowane sposoby rozwiązania umowy o pracę stanowią istotny element prawa pracy, który ma zasadniczy wpływ na kształtowanie stosunku pracy pomiędzy pracodawcą, a pracownikiem. Wnikliwa analiza teoretyczna sporządzona na podstawie obowiązujących przepisów prawnych, dostępnej literatury przedmiotu oraz artykułów naukowych pozwoliła ów cel zrealizować. Unormowanie rozwiązania umowy o pracę wynika ze społecznej doniosłości przyjmowanych w tym zakresie rozwiązań oraz konstrukcji prawnych, które w swej treści muszą uwzględniać zarówno założenia, które wynikają z zasady swobody umów, jak i uzasadnione interesy pracodawców, a także pracowników, czemu służy zróżnicowanie sposobów oraz przyjętych konstrukcji prawnych, które uwzględniają różne przyczyny rozwiązania stosunku pracy. Rezultatem rozwiązania umowy o pracę jest przede wszystkim zakończenie stosunku pracy, do którego może dojść nie tylko wówczas, gdy pracodawca oraz pracownik podejmą taką decyzję, ale również wtedy, gdy tylko jedna ze stron chce zakończenia stosunku pracy, a także składa tej drugiej stosowne oświadczenie woli (wypowiedzenie umowy, rozwiązanie umowy bez wypowiedzenia). Rozwiązanie umowy o pracę może być także wynikiem zdarzenia prawnego, które spowoduje ustanie stosunku pracy z mocy prawa (upływ czasu, czy wykonywanie określonej pracy oraz wygaśnięcie umowy).

The topic of this thesis is presentation of the termination of employment contracts in the polish legal system and established research hypothesis assumes that the different way of terminating a contract is an important element of labor law that has a major impact on the development of employment relationship between employer and employee. In-depth analysis made on the base of a law available literature and scientific articles helped achieve this goal. The normalization of the contract termination due to the social importance of taking in this field practices and legal structures which in substance must take into account both the assumptions that stem from the legitimate interests of employers and adopt legal structures that take into account different reasons for termination of employment. The need for lay-offs may result not only for the coercion of the employment reduction for objective reasons which does not depend on the employment or caused by low kwalifikations but also by unsatisfactory performance of employees but also due to misconduct affecting the responsibilities of the staff.
Employment contract termination in the polisch legal system
Keywords: praca; umowy o pracę; rozwiązanie stosunku pracy; wypowiedzenie; wygaśnięcie; work; employment construct; denunciation; expiration