Finansowe i pozafinansowe elementy systemu motywowania pracowników na przykładzie Zakładu Ubezpieczeń Społecznych w Nowym Sączu - Włodarczyk, Daria (My University, 2012)
Praca prezentuje wyniki badań własnych Autorki, które pozwoliły zidentyfikować finansowe i pozafinansowe elementy systemu motywowania pracowników na przykładzie Zakładu Ubezpieczeń Społecznych w Nowym Sączu. W pracy zostały omówione zagadnienia związane z motywacją pracowników i zarządzaniem zasobami ludzkimi. Przedstawiono definicje, omówione zostały rodzaje i teorie motywacji, a także cele, procesy, istota i współczesne znaczenie motywacji. Praca przedstawia system motywacji finansowej i pozafinansowej oraz system oceny pracowników. Przedstawiona została charakterystyka Zakładu Ubezpieczeń Społecznych w Nowym Sączu. Opisana została struktura Zakładu oraz zasady wynagradzania pracowników w ZUS. Na podstawie uzyskanych dokumentów dokonano analizy systemu motywowania pracowników w ZUS. Na podstawie przeprowadzonych badań dokonano charakterystyki respondentów. Przeprowadzone badania pozwoliły także zweryfikować postawione hipotezy badawcze. Zgromadzone dane zostały szczegółowo zanalizowane i ukazane w formie wykresów. Przedstawione zostały również proponowane kierunki zmian.

The aim of this thesis was to show results about financial and pose financial system components of motivating employees of the Zakład Ubezpieczeń Społecznych in Nowy Sącz. The thesis presents issues about the motivation of employees and the personnel management. Definitions were presented, kinds and theories of motivation, as well as aims, processes, a being and contemporary meaning of motivation were discussed. Thesis presents financial and pose financial motivation system of the employees and the personnel rating system. A characterization was presented of the Zakład Ubezpieczeń Społecznych in Nowy Sącz and also structure and principles of remuneration of employees. Based on obtained documents the analysis was made about the motivation system of employees. The characterization of respondents was based on analysed material. Conducted examinations allowed also to validate constructed research hypotheses. Obtained data was in detail analysed and portrayed in the form of graphs. Proposed directions of changes were also described.
Financial and none financial system components of motivating employees on the example Zakład Ubezpieczeń Społecznych in Nowym Sączu
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; strategia ZZL; motywacja; motywacje płacowe; motywacje pozapłacowe; ocena pracownicza; badania ankietowe; personnel management; personnel management strategy; motivation; financial and pose financial motivation system; personnel rating; surveys