Zarządzanie ryzykiem przedsiębiorstwa rozpoczynającego działalność importową na przykładzie Hurtowni Porcelany "Centrum" - Smyła Robert (My University, 2003)
Celem pracy jest analiza zarządzania ryzykiem przedsiębiorstwa rozpoczynającego działalność importową na przykładzie Hurtowni Porcelany Centrum. Przedstawiono źródła ryzyka na jakie narażony jest importer, dokonano ich identyfikacji oraz wskazano kierunki przeciwdziałania ekspozycji na poszczególne rodzaje ryzyka. Dokonano analizy sytuacji konkretnego przedsiębiorstwa - omówiono aspekty natury politycznej oraz ekonomicznej kraju dostawcy, samego dostawcy oraz sytuacji finansowej importera. Analizie poddano sytuację na krajowym rynku walutowym. Opisano możliwe do zastosowania strategie działania przedsiębiorstwa, ich ocenę oraz ostateczny wybór i uzasadnienie. Przedstawiono wnioski z badań na temat kosztów instrumentów finansowych oferowanych przez rodzime banki oraz wnioski płynące z analizy sytuacji i doświadczeń jakie zdobyła firma podczas uruchamiania importu.
Keywords: import; zarządzanie ryzykiem; instrumenty finansowe; źródła ryzyka; ryzyko importera; rynek walutowy; strategia; kontrakty terminowe