Analiza realizacji zadań z zakresu gospodarki komunalnej na przykładzie gminy Pilzno - Rolnicki, Andrzej (My University, 2009)
Celem niniejszej pracy jest przedstawienie problematyki dotyczącej zadań z zakresu gospodarki komunalnej w Gminie Pilzno, a także próba analizy oceny realizacji tych zadań. Praca ta została podzielona na trzy rozdziały. Dwa pierwsze dotyczą teoretycznych zagadnień dotyczących gminy, jej miejsca w systemie administracji publicznej, a także jej zadań w obszarze gospodarki komunalnej. Ostatni rozdział zawiera charakterystykę Gminy Pilzno i próbę oceny zrealizowanych zadań z zakresu gospodarki komunalnej. Rozdział pierwszy nosi nazwę „Gmina jako podstawowa jednostka samorządu terytorialnego”. Pierwsze zagadnienie w tym rozdziale dotyczy gminy i jej miejsca w systemie administracji publicznej. Kolejny problem dotyczy zadań gminy w podziale na zadania własne i zlecone. Ostatnie zagadnienie, jakie zostało poruszone w tym rozdziale to organizacja i zasady funkcjonowania gminy. Rozdział drugi pt.: „Zakres i specyfika zadań gminy w obszarze gospodarki komunalnej” może zaznajomić czytelnika z wszelkimi zasadami obowiązującymi przy realizacji zadań gminy w obszarze gospodarki komunalnej, regulacjami prawnymi, a także z źródłami finansowania tych zadań. Punkt pierwszy przedstawia regulacje prawne dotyczące zakresu i zasad realizacji gospodarki komunalnej, zaś kolejny opisuje zadania gminy z tego zakresu na przykładzie mieszkań komunalnych i gospodarki odpadami. Trzecie zagadnienie w tym rozdziale dotyczy źródeł finansowania zadań z gospodarki komunalnej. Rozdział trzeci to „Próba oceny realizacji zadań z gospodarki komunalnej w Gminie Pilzno”. Zawarta tu została charakterystyka Gminy Pilzno, a także zakres zadań komunalnych realizowanych w tej gminie. Kolejne punkty zamieszczone w tym rozdziale dotyczą rozwoju infrastruktury komunalnej a także oceny organizacyjno - ekonomicznej realizacji badanych zadań. Przedstawione zostały także wyniki badań ankietowych dotyczących jakości zadań z gospodarki komunalnej. Na zakończenie przedstawiono kierunki doskonalenia działań z zakresu gospodarki komunalnej w Gminie Pilzno w świetle przeprowadzonych badań.
An analysis of public utilities task realization based on an example of the Pilzno commune
Keywords: gmina; działalność gospodarcza; gospodarka komunalna