Systemy portalowe ASP.NET 2.0 na przykładzie serwisu komputerowego - Magiera, Krzysztof (My University, 2006)
Celem pracy jest zaprojektowanie i implementacja systemu portalowego na platformie ASP.NET w wersji 2.0. W części teoretycznej została opisana technologia .NET. Jakie narzędzia programistyczne są udostępnianie przez firmę MIcrosoft do pisania aplikacji na tę platformę. Z rozdziału tego można dowiedzieć się, czym jest dokładnie ASP.NET i jakie są różnice pomiędzy tą technologią a samym ASP. Z rozdziału tego można się przeczytać krótką charakterystykę języka C#. Z części praktycznej można się dowiedzieć jakie zostały postawione założenia przed napisaniem serwisu komputerowego oraz sposób ich implementacji. Rozdział trzeci opisuje wszelkie kwestie związane z rejestracja oraz uwierzytelnianiem użytkowników. Z rozdziału tego można się dowiedzieć, w jaki sposób skonfigurować serwer SQL oraz IIS na potrzeby projektu. Rozdział czwarty przybliża zagadnienia związane z bazą danych, która to została stworzona dla tego projektu. W rozdziale tym został również opisany sposób „poruszania” się po serwisie komputerowym. Można dowiedzieć się jakie możliwości posiada użytkownik z uprawnieniami administratora oraz samego klienta odwiedzającego serwis. Rozdział piąty opisuje wnioski końcowe z osiągniętych efektów, jak również krótkie spostrzeżenia na temat samej technologii ASP.NET.
Portal systems on the example of computer service 2.0 ASP.NET
Keywords: portale internetowe; technologie internetowe; języki programowania