Orientacja marketingowa w handlu detalicznym na podstawie spółdzielni handlowo-produkcyjnej „Rolnik” w Łososinie Dolnej - Klimczak, Przemysław (My University, 2007)
Orientacja marketingowa staje się szczególnie ważna w działalności handlowej, gdzie następuje bezpośredni kontakt z klientem. Celem pracy jest identyfikacja orientacji marketingowej w działaniach Spółdzielni Handlowo-Produkcyjnej „Rolnik” w Łososinie Dolnej dokonana przez zbadanie preferencji, zachowań i postaw nabywców punktów sprzedaży owej spółdzielni. Praca składa się z czterech rozdziałów. Dwa pierwsze rozdziały teoretyczne sporządzono na podstawie literatury z zakresu marketingu oraz materiałów zawartych w Internecie. Rozdział trzeci i czwarty są rozdziałami empirycznymi, które zostały napisane na podstawie materiałów zgromadzonych w Spółdzielni Handlowo-Produkcyjnej „Rolnik” w Łososinie Dolnej, jak również przeprowadzonych badań pierwotnych. Główny problem badawczy brzmi „Czy działalność prowadzona przez Spółdzielnię Handlowo Produkcyjną „Rolnik” w Łososinie Dolnej w pozytywny sposób odbierana jest przez klientów i tym samym spełnia ich oczekiwania w zakresie - asortymentu produktów, obsługi klienta, poziomu cen oraz promocji”. Jako technikę badawczą w niniejszym opracowaniu wybrano ankietę bezpośrednią. Badaniem zostało objęte 55 osób klientów sklepu „Bonus1” w Łosinie Dolnej. W wyniku przeprowadzonych badań stwierdzono, że podmiot będący obiektem badań w swojej strukturze organizacyjnej nie posiada działu marketingu, ale mimo to stosuje orientację marketingową, w swojej działalności. Działania marketingowe podejmowane przez Spółdzielnie mają na celu przede wszystkim utrzymanie dotychczasowej klienteli, jak również zdobycie nowych. Biorąc pod uwagę, że w firmie nie ma zatrudnionych specjalistów z zakresu marketingu działania, które są podejmowane przynoszą zamierzone skutki.
Market orientation in retail based on spółdzielnia handlowo-produkcyjna „Rolnik” in Łososina Dolna
Keywords: orientacja marketingowa; marketing-mix; orientacja na klienta; handel detaliczny