Ocena możliwości wystąpienia kryzysu walutowego w Polsce w kontekście przystąpienia do strefy EURO - Bednarczyk, Michał (My University, 2008)
Praca jest próbą sprawdzenia kondycji polskiej gospodarki na podstawie wcześniej zbudowanego uniwersalnego modelu kryzysów walutowych. Symulacja ma na celu zbadanie zachowań polskiej gospodarki w momencie przyjęcia obcej waluty. Na podstawie przeprowadzonej symulacji powstanie odpowiedź na pytanie: Czy Polska gospodarka jest zagrożona kryzysem walutowym? Uniwersalny wzorzec kryzysów walutowych, który pomoże odpowiedzieć na powyższe pytanie badawcze, został stworzony na podstawie załamań krajów rozwijających się w latach 90– tych. Zachwiania w gospodarkach miały miejsce w różnych państwach, na poszczególnych kontynentach globu. Kraje w których nastąpiły poważne zachwiania gospodarcze należały do tzw. Grupy Emerging Markets, do której zalicza się również Polskę. Model bazuje na podstawie mechanizmów kryzysów walutowych opisanych w rozdziale pierwszym, natomiast jego determinanty są oparte na dogłębnej analizie poszczególnych gospodarek, w wyniku której można było wyłonić wspólne cechy kryzysów walutowych, które zostały dokładnie opisane w rozdziale drugim. Ostatni rozdział jest poświęcony analizie polskiej gospodarki w oparciu o cechy wspólne uniwersalnego modelu. Badanie zostało powiązane z niezmiernie istotnym wydarzeniem dla Polski, którym jest przyjęcie waluty euro.
The estimation of currency crisis in Poland in the context of joining the EURO currency area
Keywords: rynek walutowy; kryzys walutowy; gospodarka światowa; strefa EURO