Odzysk kaprolaktamu i oligomerów z wód poekstrakcyjnych - Kania, Łukasz (My University, 2014)
Destylacja jest jednym z procesów oddzielania mieszanin i opiera się na fakcie, że skład pary nad roztworem dwu – lub wielu – składnikowym jest różny od składu cieczy. Procesy destylacji są prowadzone z reguły pod stałym ciśnieniem. Można rozróżnić wiele jej rodzajów takich jak np.: destylacja prosta: kotłowa, równowagowa, z parą wodną. itd. Szczególnym przypadkiem destylacji jest proces rektyfikacji (frakcyjna odmiana destylacji). Destylacja w trzech kolumnach rektyfikacyjnych właśnie wykorzystywana jest do odzysku kaprolaktamu z wód poekstrakcyjnych w instalacji produkcji Poliamidu 6 w Grupie Azoty S.A. Wody poekstrakcyjne stanowiące wypłukany po ekstrakcji roztwór kaprolaktamu i wody gromadzone są w zbiorniku wód poekstrakcyjnych. Stamtąd trafiają do układu trzech kolumn destylacyjnych, gdzie zatężany jest kaprolaktam do stężenia ok. 80%. Tak zatężony roztwór trafia z powrotem do reaktora polimeryzacji kaprolaktamu. W układzie destylacji węzła 3231 w instalacji Poliamidu 6 w Grupie Azoty S.A. istnieje możliwość odzysku prawie większości kaprolaktamu co znacznie zwiększa wydajność procesu otrzymywania tego produktu.

Distillation is one of the process of separating mixtures and is based on a fact that a content of steam above a solution of two components is different from a content of liquid. Distillation processes are carried out at constant pressure as a rule. There can be distinguished a lot of kinds of it such as: simple, boiler, azeotropic, extraction distillation, etc. A specific kind of distillation is a process of rectification (fractional kind of distillation) A distillation on three rectification columns is used to recover caprolactam from water after extraction at a production system of Poliamid 6 in Azoty Group S.A. Water after extraction which is a solution of washed out after extraction caprolactam and water is collected in a container of water after extraction. From there caprolactam goes to a system of three distillation columns where it is concentrated up to around 80%. This concentrated solution goes back to a caprolactam polymerization reactor. Thanks to the fact that the 3231 node works efficiently there is a possibility to recover almost all the caprolactam which uprates the process of producing Poliamid 6.
Recover caprolactam from water after extraction
Keywords: destylacja; rektyfikacja; wyparka; kolumna rektyfikacyjna; równowaga; kaprolaktam; poliamid; polimeryzacja; woda ekstrakcyjna; roztwór; skład cieczy; stężenie; distillation; rectification; evaporator; rectification column; balance; caprolactam; poliamid; polymerization; extraction water; splution; liquid content; concentration