Potrzeby opiekuńcze seniorów oraz możliwości ich zaspokojenia przez rodziny, jako wyznaczniki sytuacji opiekuńczej osób starych - na przykładzie słuchaczy Uniwersytetu III Wieku w Nowym Sączu - Miśtak, Dariusz (My University, 2014)
Przedmiotowa praca traktuje o potrzebach seniorów, pod kątem kontaktów rodzinnych oraz aktywności życiowej. Grupa badawcza, która dostarczyła materiału analitycznego, to słuchacze sądeckiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku. Płaszczyzną wyjściową do przeprowadzonych badań było wyodrębnienie potrzeb osób starszych oraz klasyfikacja braków akcentowanych przez seniorów - na podstawie merytorycznych opracowań dotyczących starości w zakresie pedagogiki, socjologii i psychologii. Poczyniona synteza została dopełniona teoretycznymi zestawieniami możliwości zaspokojenia potrzeb seniorów przez ich rodziny. Badania przeprowadzone w pracy metodami/technikami ankiety, wywiadu swobodnego oraz obserwacji pozwoliły na zgromadzenie materiału potwierdzającego postawione założenia i tezy.

The bachelor’s thesis deals with the needs of seniors, in terms of family interactions and lifestyle activity. The research group that provided the analytical material, were students from University of the Third Age in Nowy Sacz. A starting point of the study was to identify the needs of the elderly people and to classify the deficiencies highlighted by seniors - on the basis of substantive studies on aging in the field of pedagogy, sociology and psychology. The findings were then complemented by theoretical combinations of capabilities to meet the needs of seniors by their families. Studies conducted by way of methods/techniques, surveys, unstructured interview and observation allowed to gather evidence that confirms the assumptions and arguments that were put forward.
The care needs of seniors and the possibility of meeting those needs by families; as determinants of care situation of elderly people - based on students from University of the Third Age in Nowy Sacz
Keywords: senior; starość; Uniwersytet Trzeciego Wieku; potrzeby; braki; możliwości; zaspokojenie potrzeb; zdrowie; rodzina; pokolenie; senior; old age; University of the Third Age; needs; deficiencies; capabilities; meet the needs of; health; family; generation