Analiza kredytów hipotecznych w Polsce - Sikora, Renata (My University, 2010)
Praca zawiera analizę rozwoju polskiego rynku kredytów hipotecznych. Głównym celem pracy jest przedstawienie funkcjonowania mechanizmów i struktury kredytu hipotecznego, zasad i warunków jakie należy spełnić by móc ubiegać się o kredyt hipoteczny, jak również wymaganych zabezpieczeń. Przedstawiono w niej zmiany jakie dokonywały się na przestrzeni ostatnich lat. W pracy została przeprowadzona analiza wymaganej zdolności kredytowej, wysokości rat kredytowych, marż oraz oprocentowania w różnych walutach w oparciu o ofertę banków działających na polskim rynku W niniejszym opracowaniu przedstawiono analizę rynku kredytów hipotecznych w Polsce. Przedstawione tu zagadnienia pokazują w określonej przestrzeni czasowej zmiany na polskim rynku kredytowym. Zostały omówione podstawowe elementy kreujące trendy, potrzeby i kierunki w których podąża polska bankowość, przedstawiono priorytety, które w zależności od sytuacji gospodarczej w Polsce lub na świecie mogą całkowicie zmienić zasady i sposoby udzielania kredytów hipotecznych. Na podstawie analizy została przeprowadzona ocena rynku kredytów hipotecznych w Polsce oraz wpływ na ten rynek światowego kryzysu finansowego. Rozwój i znaczenie banków w Polsce, a co za tym idzie również znaczenie kredytów hipotecznych pozostaje nie zagrożone. Jest to podstawowy element rozwoju gospodarczego, finansowania rozwoju inwestycji, sposób na zaspokajanie potrzeb społeczeństwa. Obecne wyhamowanie tempa udzielania kredytów w miarę poprawy sytuacji na rynkach finansowych będzie coraz mniej widoczne. Kredyty hipoteczne są nieodzownym elementem koniecznym do sprawnego funkcjonowania rynku a z punktu widzenia klasycznej rodziny stałym elementem ujętym w kosztach jej funkcjonowania.
Analysis of the mortgage market in Poland
Keywords: kredyt hipoteczny; obrót nieruchomościami; zabezpieczenie kredytów; system bankowy; Polska; nieruchomości