Emigracje zarobkowe Polaków po przystąpieniu do Unii Europejskiej - skala, struktura, kierunki i konsekwencje migracji - Koczwara, Łukasz (My University, 2012)
Główną hipotezą pracy jest założenie, że wstąpienie Polski do UE wpłynęło na strukturę, skalę i kierunki migracji zarobkowej Polaków oraz że migracja ta dla kraju pochodzenia (Polski) jest zjawiskiem korzystnym. Rozdział pierwszy poświęcony został wyjaśnieniu pojęcia globalizacji, jako zjawiska wieloaspektowego, potęgowanego przez mobilność siły roboczej (będącej jedną z podstawowych idei Unii Europejskiej i współczesnej myśli politycznej). Rozdział II traktuje o ruchach migracyjnych Polaków po roku 2004, ze szczególnym uwzględnieniem skali, kierunków i struktury migracji zarobkowej. Rozdział III skupia się na skutkach migracji zarobkowej, zarówno dla kraju pochodzenia (Polski), jak i dla krajów przyjmujących. Praca uwieńczona została podsumowaniem wniosków zawartych w rozdziałach, w którym podkreśliłem najważniejsze wnioski. Tworząc niniejszą pracę zastosowałem metodę krytycznej analizy i oceny materiałów źródłowych, w tym celu dokonując kwerendy piśmiennictwa z badanego zakresu, w tym literatury zwartej przedmiotu, artykułów naukowych, politologicznych oraz opracowań statystycznych. Materiały powyższe były pozyskiwane jako publikacje drukowane oraz dokumenty dostępne w sieci Internet. Podsumowując: wydaje się, że polskie społeczeństwo płaci za emigrację jego członków wyższą cenę niż rodzima gospodarka. W mojej ocenie będzie to jednak ulegało poprawie wraz z nabywaniem doświadczenia, poprawą warunków pracy i płacy w Polsce (skutkujących powrotem emigrantów) oraz większą świadomością zagrożeń płynących z kilkumiesięcznego (kilkuletniego) braku codziennej obecności partnera.
Emigration of Polish people for economic reasons after the accession to European Union - the scale, the structure, the directions and the consequences of the migration
Keywords: Unia Europejska; Polska; myśli polityczne; emigracja zarobkowa; emigracja; migracja ludności; migracja zarobkowa