Fundusze inwestycyjne jako instytucje rynku kapitałowego - Pelczar Marzena (My University, 2006)
Jednym z głównych uczestników rynku kapitałowego obok banków centralnych, banków komercyjnych, instytucji niefinansowych i osób fizycznych są instytucje finansowe, które ostatnio zyskują znaczną popularność wśród inwestorów. Do tych instytucji finansowych zaliczają się fundusze inwestycyjne, w tym też powiernicze, specjalistyczne spółki inwestycyjne, fundusze emerytalne, fundusze wysokiego ryzyka (tzn. venture capital), oraz firmy ubezpieczeniowe. Wszystkie wymienione wyżej instytucje mają wspólne cechy i charakteryzują się posiadaniem dużej ilości środków pieniężnych oraz koniecznością ich maksymalnego wykorzystania w celu stworzenia korzyści dla inwestorów. Jedną z możliwych inwestycji na rynku kapitałowym jest uczestnictwo w funduszach inwestycyjnych. Wielu inwestorów zdało sobie sprawę, że zarządzanie własnym portfelem jest bardzo czasochłonne i trudne. I dlatego decydują się oni na przekazanie środków menedżerom funduszy inwestycyjnych, którzy specjalizują się w administrowaniu nimi i efektywnym ich inwestowaniu. Fakt ten spowodował, iż instytucje wspólnego inwestowania zyskały ogromne znaczenia, stając się dla gospodarki jednym z dostarczycieli kapitału. W niniejszej pracy autorka stara się wykazać, że właśnie ta forma lokowania oszczędności – w funduszach inwestycyjnych, jest bardzo popularna i efektywna oraz przedstawię argumenty przemawiające za wyborem tej formy uczestniczenia w rynku kapitałowym.
Investment funds as capital market institutions
Keywords: fundusze inwestycyjne; lokaty bankowe; stopa zwrotu z inwestycji; ryzyko; efektywność funduszy inwestycyjnych; fundusze powiernicze; fundusze typu venture capital