Korelaty osobowościowe aktywności szkolnej młodzieży w wymiarze: wypalenie- zaangażowanie - Golonka, Ewa (My University, 2012)
Aktywność szkolna, rozpatrywana poprzez pryzmat zaangażowania i wypalenia szkolnego, jest tematem od niedawna eksplorowanym w psychologii. Realizowany w tej pracy program badawczy dotyczył korelatów osobowościowych tych dwóch form aktywności szkolnej młodzieży: wypalenia i zaangażowania. Badaniami objęto 148 uczniów szkoły licealnej. W tym celu wykorzystano następujące narzędzia psychologiczne: Inwentarz Osobowości NEO-PI-R, Kwestionariusz Zaangażowania w Naukę Szkolną (UWES-U), Kwestionariusz Wypalenia Szkolnego (MBI-U) oraz Arkusz Personalny we własnym opracowaniu. Otrzymane wyniki pozwoliły na weryfikację postawionych hipotez. Respondenci z wysokim stopniem zaangażowania szkolnego uzyskali statystycznie różne wyniki od uczniów z niskim zaangażowaniem. Podobna zależność wystąpiła przy wypaleniu. Badania pokazały, że wysoka Ugodowość i Sumienność sprzyjają większemu zaangażowaniu szkolnemu. Dodatkowo uczniów o różnym typie zaangażowania cechował inny układ czynników osobowościowych w modelu Wielkiej Piątki. Uczniowie wypaleni nauka szkolną charakteryzowali się również inną konfiguracją cech osobowości w porównaniu z rówieśnikami bez objawów wypalenia. Uczniowie z zaznaczonym syndromem wypalenia uzyskali wysokie wyniki w Neurotyczności oraz niskie w Ugodowości i Sumienności.

School activity, considered through the prism of school engagement and burnout is a topic only recently explored in psychology. Implemented in this paper a research program concerned the personality correlates of these two forms of school activities of young people: burnout and engagement. The study included 148 students of high schools. In this regard, the following psychological tools: Questionnaire NEO-PI-R, UWES-U and MBI-U together with the Personal Sheet design were used. The obtained results enabled for verification and assumptions. Respondents with a high degree of school engagement obtained statistically different results from students with a low engagement. A similar dependence occurred with school burnout. Research showed that high Agreeableness and Conscientiousness lead to greater school engagement. In addition, young people with different type of engagement were characterized by a different configuration of personality factors included in the model of the Big Five. Burnout students are also characterized by a different configuration of personality factors compared with their peers without symptoms of burnout. Moreover, burnout students received high scores in Neuroticism and low on Agreeableness and Conscientiousness.
Personality corelates of school burnout and engagement among youth
Keywords: młodzież; wypalenie szkolne; aktywność szkolna; osobowość