Wybrane sposoby pozyskania środków zewnętrznych na finansowanie małych i średnich przedsiębiorstw ze szczególnym uwzględnieniem środków pomocowych z Unii Europejskiej - Michalczyk, Natalia (My University, 2012)
Funkcjonowanie małego przedsiębiorstwa podobnie jak i każdego innego podmiotu gospodarczego wiąże się z pozyskiwaniem czynników umożliwiających działalność gospodarczą z ich transformacją oraz sprzedażą uzyskanych efektów działalności. Tak też było w przypadku przedsiębiorstwa Litwiński Transport – Sprzęt - Budownictwo, które sięgnęło po pomoc z Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki - „Lepsza przyszłość”. Realizacja oraz wynik końcowy tego projektu został opisany w pracy pt. „Wybrane sposoby pozyskania środków zewnętrznych na finansowanie małych i średnich przedsiębiorstw ze szczególnym uwzględnieniem środków pomocowych z Unii Europejskiej”. Przedsiębiorstwo Litwiński TSB na realizację projektu otrzymało 48 156,00 zł., które wykorzystano na szkolenie dziesięciu bezrobotnych z gminy Łososina Dolna w zawodzie operatora koparek. Ponadto zorganizowano dla nich spotkanie z doradcą zawodowym. Za pomocą tego szkolenia przedsiębiorstwo podniosło swoja renomę na rynku lokalnym nie tylko jako firmy prowadzącej transport, budowy oraz serwis, ale także jako dobry szkoleniowiec. Wszyscy uczestnicy, którzy pozytywnie ukończyli kurs znaleźli pracę w nowo wyuczonym zawodzie a sam organizator poza nowym profilem swojej działalności uzyskał nowy sprzęt biurowy.

Functioning of a small undertaking, similarly to any other business activity, involves raising resources enabling the conduction of such a business activity, their transformation and sale of the achieved outcome from the business activity. Such was the case with Litwiński TSB transport-equipment-construction company, which acquired assistance from “Better future” Human Capital Programme. The realisation and final outcome for this project has been described in the work entitled“Chosen methods of raising financial support for financing small and medium-sized undertakings, in particular as part of the EU financial support”. Litwiński TSB company acquired for the above project the sum of PLN 48,156.00, which was used for training ten unemployed people from the commune of Łososina Dolna to be excavator operators. Furthermore, a meeting with a professional adviser has also been organised. Due to the above, the company grew its reputation at the local market, not only as a company managing transport, construction and service, but also as a good training company. All of the participants, who successfully completed the course, found employment in their recently learnt profession, and the very organiser, apart from a new business profile, acquired new office equipment.
Chosen methods of raising financial support for financing small and medium - sized undertakings, in particular as part of the EU financial support
Keywords: gospodarka rynkowa; przedsiębiorstwo; instrumenty finansowania; fundusze strukturalne; pomoc unijna; leasing; szkolenia; market economy; undertaking; financing instruments; structural funds; EU funds; trainings