Ocena jakości i efektywności działalności Powiatowego Urzędu Pracy w Limanowej, z perspektywy percepcji młodzieży/absolwentów szkół ponadgimnazjalnych - Gargula, Marta (My University, 2013)
Zjawisko bezrobocia należy aktualnie do zasadniczych i podstawowych problemów społecznych dotykających ludzi nie tylko w Polsce ale i na całym świecie. Bezrobocie jest przyczyną wielu krytycznych skutków, które w negatywny sposób oddziaływują na życie osób pozostających bez zatrudnienia. Zjawisko to atakuje bez wyjątku wszystkie grupy społeczne i wiekowe. W sposób szczególny zagraża młodym ludziom kończącym edukację i wchodzącym na rynek pracy. Dlatego w dobie kryzysu polski rząd przekazuje i przeznacza wiele środków na walkę z bezrobociem poprzez pasywną i aktywną politykę rynku pracy. Polityka rynku pracy realizowana jest przede wszystkim przez Powiatowe Urzędy Pracy. W pracy została poddana ocenie jakość oraz efektywność działalności Powiatowego Urzędu Pracy w Limanowej na podstawie opinii i ocen bezrobotnych absolwentów. Badania przeprowadzono za pomocą kwestionariuszy ankiet. Na ich podstawie poddano weryfikacji cztery założone hipotezy badawcze.

Unemployment is considered as one of the most fundamental social problems nowadays, that touches people both from Poland and around the world. This phenomenon is the cause of many critical situations, that affect people in the state of being unemployed. It attacks many different groups both social and age ones. Many young people that have already finished their education and entered the labour market are particularly affected. For that reason, during the crisis, the Polish Government devotes and channels financial means on the fight with unemployment, all through the passive and active policy of the labour market. This policy is implemented, for the most part, by the District Labour Offices. In this thesis the quality and the effectiveness of the District Labour Office in Limanowa activity was put under evaluation, using opinions and assessment of unemployed graduates. The research was conducted via a survey. On the basis of the survey, four different research hypothesis were verified.
The evaluation of the quality and the effectiveness of the District Labour Office in Limanowa activity, from the youth’s/graduates of Upper-Secondary schools perspective
Keywords: bezrobocie; rynek pracy; pasywna i aktywna polityka rynku pracy; bezrobotni absolwenci; Powiatowy Urząd Pracy w Limanowej; unemployment; labour market; passive and active labour market policy; unemployed graduates; District Labour Office in Limanowa