Finansowe narzędzia motywacyjne w administracji publicznej na przykładzie Urzędu Skarbowego w Gorlicach - Szczepańska, Izabela (My University, 2013)
Niniejsza praca ma charakter teoretyczno-empiryczny. Przedmiotem pracy jest analiza systemu motywacyjnego i wynagrodzeń w Urzędzie Skarbowym w Gorlicach. Celem pracy jest przedstawienie wpływu sytemu wynagrodzeń stosowanego w korpusach służby cywilnej na motywację do pracy. Teoretyczna część pracy zawiera pojęcia związane z motywacją pracowników oraz ich wynagradzaniem. Przedstawiono również czynniki, które wpływają demotywacyjnie na pracę pracowników nie tylko służby cywilnej ale również przedsiębiorstw komercyjnych. W drugiej części przedstawiono narzędzie wykorzystane do badań własnych jakim była ankieta przeprowadzona wśród 68 pracowników Urzędu Skarbowego w Gorlicach. Badania miały charakter indywidualny i anonimowy. Wyniki badań wykazały, że obecnie stosowany system wynagrodzeń przez Urząd Skarbowy nie spełnia swojej roli, to znaczy nie motywuje pracowników do poprawy jakości i wydajności swojej pracy. Respondenci zauważyli kilka niedoskonałości jakimi są: brak precyzyjnej informacji jak działa system motywacyjno premiowy, czy zasad przyznawania gratyfikacji. Wskazali również czynniki, które mogłyby wpłynąć na jego poprawę jak: wzrost wysokości wynagrodzenia, bardziej przejrzysty system motywacji, wprowadzenie wartościowania stanowisk pracy, zmiana zasad przyznawania premii, stosowanie dodatkowych elementów wynagradzania niepieniężnego.

This dissertation is both theoretical and empirical. The object of the study is to analyze the incentive system and salaries in the Inland Revenue in Gorlice. The aim of this study is to present the impact of the system used in the salaries of the civil service corps on incentives to work. The theoretical part contains concepts related to motivation of employees and their salaries. I also present the factors that have a negative effect on the employees work, not only civil servants, but also commercial enterprises. In the second part, the survey carried out among 68 employees of the Inland Revenue in Gorlice, has been presented. It was a private and anonymous test. The results showed that the system currently used by the Inland Revenue salaries does not meet its role, that is, does not motivate its employees to improve the quality and efficiency of their work. The respondents noted some imperfections which are: the lack of precise information as a bonus incentive system works as well as the rules for granting gratuities. They also pointed out the factors that could affect its improvement such as increased salaries, more transparent system of incentives, the introduction of job evaluation, bonus policy change, the use of additional elements od system of salaries.
Financial incentive tools in public administration as an example of the Inland Revenue in Gorlice
Keywords: motywacja; kierowanie; wynagradzanie; system wynagrodzeń; motivation; managing; rewarding; system of salaries