Nowe technologie szansą na rozwój. Wpływ rozwiązań technicznych na poprawę konkurencyjności i optymalizację kosztów firm sektora ochrony i zabezpieczenia technicznego - Janicki, Tomasz (My University, 2015)
Niniejsza praca omawia nowe rozwiązania techniczne dla potencjalnego wykorzystania w firmach ochrony osób i mienia. W pracy tej usiłuje znaleźć odpowiedź na pytanie czy wprowadzanie nowych rozwiązań technicznych w tej specyficznej branży o charakterystyce czysto usługowej jest kwestią wyboru mającego na celu poprawę jakości czy koniecznością wynikającą ze zmian otoczenia. Ponadto w pracy tej znajdziemy omówienie specyfiki działań firm ochrony. Celem lepszego zobrazowania poruszanej tematyki symulację zastosowania proponowanych rozwiązań dokonano w oparciu o dwie niezależne firmy ochrony z uwzględnieniem potencjalnych korzyści płynących z proponowanych rozwiązań . W pierwszym przypadku jest to firma o ogólnopolskim zakresie działania a w drugim niewielka firma o działaniu lokalnym – co powoduje zupełnie różne oczekiwania co do wdrażanego produktu.

This paper discusses new technology for potential use in companies dealing with the protection of persons and property. In this work the author tries to answer the question whether the introduction of new technical solutions in the specific sector of the characteristics of a purely service is a matter of choice to improve the quality or necessity arising from changes in the environment. In addition, in this work one can find a discussion of specifics of operations of security companies. In order to better illustrate the discussed topics, simulation the application of the proposed solutions were based on two independent security companies, taking into account the potential benefits of the proposed solutions. In the first case it is a company with a nationwide scope of activity and the other a small company with local action - which makes completely different expectations about the implemented product.
New technologies are a chance for development. The impact of technological solutions to improve the competitiveness and cost optimization in companies of protection and technical security sector
Keywords: ekonomia; monitorowanie; systemy wspomagające w usługach; zarządzanie usługami; optymalizacja kosztów; nadzór pracowników; urządzenia zabezpieczenia technicznego; poprawa konkurencyjności w usługach; economics; monitoring systems to support services; service management; cost optimization; supervision of personnel; equipment; technical security services to improve competitiveness; ochrona osób i mienia; protection of persons and property