Rola władz samorządu gminnego w kształtowaniu rozwoju lokalnego na przykładzie "Programu Rewitalizacji Krynicy-Zdroju na lata 2008-2013" - Padula, Jolanta (My University, 2010)
Głównym problemem badawczym, który zostanie pokazany w niniejszej pracy jest pokazanie roli jaką odgrywają władze gminy w kształtowaniu rozwoju lokalnego na administrowanym przez siebie obszarze. Zagadnienie to zostanie zaprezentowane na przykładzie działalności władz samorządowych gminy Krynica-Zdrój, a w szczególności poprzez analizę opracowanego przez nie Programu Rewitalizacji Krynicy-Zdroju na lata 2008-2013. Praca ma na celu pokazanie jakie konkretnie działania podejmują władze lokalne w celu zapewnienia zrównoważonego rozwoju lokalnego swojego obszaru oraz ocenę tych działań pod względem celowości ich wyboru i realności ich osiągnięcia. Pierwsza część pracy stanowić będzie swego rodzaju wprowadzenie w tematykę samorządności terytorialnej w Polsce. Rozdział drugi będzie koncentrował się na zagadnieniu rozwoju lokalnego, który w głównej mierze jest determinowany przez władze gminy. Trzecia część pracy będzie poświęcona charakterystyce gminy Krynica-Zdrój. Gminę tę warto poznać bliżej przed dokonaniem analizy działań jej władz w obszarze rozwoju lokalnego. Czwarta część pracy będzie mieć charakter empiryczny. Stanowić ją będzie analiza działań władz lokalnych Krynicy-Zdroju dokonana na podstawie opracowanego przez te władze programu rewitalizacji. W analizie porównawczej zostaną wykorzystane programy rewitalizacji opracowane dla trzech innych, wybranych polskich miast mających status uzdrowiska, tj. dla Lądka-Zdroju, Rabki-Zdroju i Sopotu. Podsumowując zagadnienie rozwoju lokalnego, któremu poświęcona została niniejsza praca, należy zwrócić uwagę, iż realizując się w różnych sferach funkcjonowania gminy (społecznej, przestrzennej, gospodarczej) jest on procesem bardzo złożonym i wielopłaszczyznowym. Wpływ na jego kształt wywiera szereg podmiotów m.in. centralne organy władzy państwowej, organizacje samorządu gospodarczego i zawodowego, stowarzyszenia czy przedsiębiorstwa prywatne. Największą jednak rolę odgrywa w tym procesie samorząd gminny, który posiada największe możliwości jego kształtowania. To gmina będąc podstawową jednostką samorządu terytorialnego dysponuje szeregiem instrumentów i narzędzi, za pomocą których może oddziaływać na rozwój lokalny. Niniejsza praca pokazuje jak znacząca i kluczowa jest rola właśnie samorządu gminnego w decydowaniu o kierunkach, intensywności oraz celach procesu rozwoju lokalnego.
The role of the communal government in moulding the local development based on the "Renovation Program For Krynica-Zdrój during The Years 2008-2013"
Keywords: rozwój gminy; władze gminy; samorząd terytorialny; władze lokalne; analiza porównawcza; gmina; rozwój lokalny