Analiza finansowa na przykładzie firmy Gold Drop Sp. z o.o. w latach 2005 do 2008 - Undas, Joanna (My University, 2010)
Głównym celem pracy jest prezentacja wyników własnej analizy sytuacji finansowej przedsiębiorstwa Gold Drop Sp. z o.o. z siedzibą w Limanowej. Analiza finansowa obejmuje lata 2005 do 2008. Ocenie poddano dane bilansu firmy, jej rachunek wyników oraz wskaźniki finansowe. Wyniki badań własnych kończą wnioski o charakterze aplikacyjnym. Praca zawiera cztery rozdziały i zakończenie. Pierwszy rozdział dotyczy istoty analizy finansowej. Przedstawia źródła i metody analizy, jej rodzaje i znaczenie w kształtowaniu polityki finansowej firmy. Rozdział drugi został poświęcony podstawowym rodzajom sprawozdań finansowych. Zawiera informacje dotyczące budowy bilansu i rachunku wyników. Ilustruje również wskaźniki gospodarcze. Przedmiotem rozdziału trzeciego jest ogólny opis przedsiębiorstwa. Prezentuje zarys historyczny firmy, jej asortyment, a także politykę jakości i dbałości o środowisko. Ostatni rozdział w całości przedstawia ocenę kondycji finansowej przedsiębiorstwa. Zawiera analizę bilansu, rachunku wyników, a także wskaźników gospodarczych. Analiza została oparta na materiałach źródłowych uzyskanych w firmie Gold Drop Sp. z o.o. W pracy wykorzystano dostępną literaturę przedmiotu, akty prawne, strony internetowe oraz wewnętrzne dokumenty finansowe badanej firmy (bilanse i rachunki zysków i strat). Po przeprowadzonej analizie finansowej przedsiębiorstwa Gold Drop sp. z o.o. można wnioskować, że znajduje się ono w dobrej kondycji finansowej.
Financial analysis of the example's Gold Drop Sp. z o.o. in the years 2005 to 2008
Keywords: analiza ekonomiczna; wskaźniki; sprawozdania finansowe; kondycja finansowa; Gold Drop Sp. z o.o. z siedzibą w Limanowej; analiza finansowa