Uprzywilejowane strefy aktywności gospodarczej jako czynnik rozwoju polskich gmin - na przykładzie Zielonego Parku Przemysłowego w Wojniczu - Pociecha, Katarzyna (My University, 2011)
Praca poddaje weryfikacji tezę, czy zakładane korzyści oraz cele wynikające z założenia ZPP na terenie gminy Wojnicz zostały osiągnięte na przestrzeni 10 lat funkcjonowania Parku, oraz czy niezrealizowane dotąd cele zostaną osiągnięte w przyszłości. Zasadnicza część pracy składa się z czterech rozdziałów. W rozdziale pierwszym dokonano przedstawienia motywów tworzenia polskich stref aktywności gospodarczej oraz ukazano specyfikę rozwiązań polskich w stosunku do światowych. Charakteryzując istniejące strefy w Polsce próbowano także dokonać bilansu działalności tych preferencyjnych obszarów z punktu widzenia tego, jak przyczyniają się do rozwoju gospodarczego w swoim bezpośrednim sąsiedztwie oraz w kontekście ich oddziaływania w skali makro. Rozdział drugi poświęcony jest gminie Wojnicz jako ośrodkowi wzrostu gospodarczego, podnoszącego atrakcyjność inwestycyjną regionu. Dokonano charakterystyki Gminy w ujęciu historycznym, geograficznym i gospodarczym. Przy pomocy metody SWOT dokonano oceny zasobów Gminy i wpływu bliższego i dalszego otoczenia zewnętrznego na jej możliwości rozwoju. Kluczowe znaczenie w tym rozdziale miało wykorzystanie zapisów Strategii Rozwoju Gminy Wojnicz określających kierunki rozwoju na najbliższe lata. Rozdział trzeci podejmuje tematykę inicjatywy lokalnej na rzecz pobudzenia rozwoju przedsiębiorczości w gminie Wojnicz, którą jest Zielony Park Przemysłowy. Ukazano istotę i znaczenie nowego elementu struktury gospodarczej w regionie oraz scharakteryzowano przedsięwzięcia inwestycyjne zlokalizowane na jego terenie. Ponadto przedstawiono ofertę inwestycyjną i korzyści dla inwestorów, a także ukazano wymierne efekty działania Parku przyczyniające się do rozwoju Gminy. W czwartym, rozdziale dokonano próby podsumowania korzyści i określenia perspektyw rozwoju preferencyjnych obszarów działalności gospodarczej na przykładzie ZPP w Wojniczu oraz przedstawiono perspektywy dalszego rozwoju gminy Wojnicz. W pracy oparto się na literaturze przedmiotu. Wykorzystano również upublicznione raporty ukazujące najnowsze dane dotyczące funkcjonowania w Polsce uprzywilejowanych obszarów gospodarczych, oraz dokumenty i inne materiały pochodzące z Urzędu Miejskiego w Wojniczu, ze szczególnym uwzględnieniem Strategii Rozwoju Gminy Wojnicz na lata 2005- 2015.
Privileged zones of economic activity as a factor in the development of polish communes as exemplified by The Green Industrial Park in Wojnicz
Keywords: specjalne strefy ekonomiczne; działalność gospodarcza; park nauki i technologii; Polska; gmina; rozwój lokalny