Neurotyczność a agresja u młodzieży gimnazjalnej - Sosnowska, Katarzyna (My University, 2011)
Celem podjętych przeze mnie badań, była odpowiedź na pytanie: Czy osoby neurotyczne cechuje wyższy poziom tendencji do zachowań agresywnych? Dodatkowo chciałam sprawdzić, Jaki rodzaj agresji przejawiają neurotycy. W związku z tym, sformułowałam dwie hipotezy. Pierwsza: „Istnieje pozytywna współzależność między neurotycznością jako cechą temperamentalną a poziomem agresji”, druga: „Istnieje współzależność między strukturą cech osobowości a wskaźnikami rodzajów agresji w kwestionariuszu Buss – Durkee”. W celu odpowiedzi na powyższe pytania, przeprowadziłam badania wśród gimnazjalistów. Do badania, posłużyły mi dwie metody diagnostyczne: Inwentarz Osobowości NEO-PI-R Paula Costy i Roberta McCrae i Kwestionariusz Nastroje i Humory Arnolda Bussa i Ann Durkee. Badania były przeprowadzone na grupie 150 osób. Postawione przeze mnie hipotezy potwierdziły się, co znaczy, że neurotycy przejawiają wyższy poziom agresji w zachowaniu. Z badań wynika, że neurotyczność koreluje pozytywnie z agresją, dotyczy to przede wszystkim dwóch podskal Neurotyczności: skali Agresywna wrogość (N2) i Impulsywność (N5). Druga hipoteza również się potwierdziła, co oznacza, że cechy osobowości determinują rodzaj stosowanej agresji.

The main goal of my researches was to answer two questions. Firstly, if neurotic people are aggressive and the second one what kind of aggression they present. Because of this I’ve formulated two hypotheses. The first one: „There is positive correlation between neurosis as a temperamental trait and aggression level” and the second one „There is close correspondence between the structure of personality traits and indicators of different types of aggression in Buss-Durkee survey”. To answer these questions, I have done my research on the 150 adolescents using two diagnostic methods: Personality Inventory NEO-PI-R by Paul Costa and Robert McCrae and Hostility-Guilt Inventory by Arnold Buss and Ann Durkee. Having examined the results of my work, my hypotheses turned out to be correct. That means that neurotic people behave more aggressively. There is strong correlation between neurosis and aggression especially in two scales of Neuroticism facets in Angry hostility (N2) and Impulsiveness (N5). Second hypothesis was also proved. It means that personal traits determine kind of applicable aggression.
Neurosis and aggression at youth
Keywords: neurotyzm; agresja; osobowość człowieka; lęk