Strategia Rozwoju Nowego Sącza 2020 - Michalik, Agnieszka (My University, 2010)
Celem pracy jest analiza i ocena realizacji strategii rozwoju na przykładzie Nowego Sącza. W związku z tym sformułowano następujący problem badawczy: Czy wdrożenie Strategii Rozwoju Nowego Sącza 2020 wpłynęło na poprawę jakości życia mieszkańców Nowego Sącza w obszarze gospodarczym, społecznym i instytucjonalnym, zarazem przyczyniając się do lepszego uświadomienia mieszkańcom ich potrzeb. Strategia pozwoliła im na spojrzenie na cały obszar miasta kompleksowo i powiązanie danych dziedzin działalności ze sobą. Przyjęta hipoteza badawcza, determinuje konieczność zweryfikowania kilkunastu wynikających z niej pytań badawczych, które to zostały zawarte w ankiecie. Praca składa się z pięciu rozdziałów. Podsumowując należy stwierdzić, że Strategia Rozwoju Nowego Sącza w oczach mieszkańców miasta jest prowadzona w miarę dobrze. Zastrzeżenia budzi infrastruktura drogowa, jednak ze świadomością ograniczonych możliwości finansowych miasta. Należy zaznaczyć, iż problemem w opinii ankietowanych jest kwestia bezrobocia w mieście, głównie nie dostatecznie skuteczna pomoc w znalezieniu pracy poprzez działające na terenie miasta odpowiednie organizacje, takie chociażby jak Sądecki Urząd Pracy. Mieszkańcy miasta raczej pozytywnie oceniają działania władz Nowego Sącza w odniesieniu do obszaru gospodarczego, społecznego i instytucjonalnego rzecz jasna z pewnymi wyjątkami. W pracy wykorzystano dostępną literaturę przedmiotu, artykuły naukowe, informacje dostępne na stronie internetowej Nowego Sącza, akty prawne oraz wiadomości uzyskane w Urzędzie Miasta Nowego Sącza.
Strategy of Development of Nowy Sącz 2020
Keywords: rozwój strategiczny; rozwój lokalny; rozwój miasta; strategia rozwoju regionalnego