Uwarunkowania rozwoju firmy w ramach marketingu sieciowego w Polsce na przykładzie Pachira International - Mucha, Kamil (My University, 2011)
Celem pracy jest próba określenia możliwości rozwoju firmy Pachira International na rynku polskim. Do przeprowadzenia analizy przedsiębiorstwa zostaną wykorzystane metody: opisu przypadku, N.C. Churchilla i V.L. Lewis oraz M. Scotta i R. Bruce’a. Ponadto w firmie zostanie przeprowadzona analiza potencjału rozwojowego na podstawie kombinacji Przedsiębiorca –Organizacja –Strategia (POS). W pracy starano się zidentyfikować w jakiej fazie rozwoju z punktu widzenia fazowego modelu rozwoju firmy, znajduje się obecnie firma Pachira International. Ponadto praca próbuje ustalić jaka jest charakterystyka zasobów rozwojowych firmy, oraz jakie zagrożenia dla rozwoju firmy występują na rynku polskim. Praca składa się z pięciu rozdziałów. W pierwszym z nich, szczegółowej analizie poddana zostanie branża wellness oraz rynek suplementów diety. Druga część pracy, to analiza marketingu sieciowego, jako przełomowego systemu dystrybucji dóbr i usług. Trzecia część pracy zawiera zagadnienia metodologiczne badania empirycznego. Kolejna, czwarta część pracy zawiera opis przypadku firmy Pachira International na polskim rynku produkcji oraz dystrybucji suplementów di ety. Ostatnie część pracy to analiza przypadku firmy Pachira International pod kątem możliwości rozwoju w Polsce.
Conditionings of development for network marketing company in Poland on the example of Pachira International
Keywords: marketing sieciowy; Pachira International; wellness