Sklep internetowy, proces tworzenia serwisu sprzedaży z wykorzystaniem systemu Joomla - Łatka, Krzysztof (My University, 2010)
Obecnie istnieje wiele systemów umożliwiających tworzenie sklepu internetowego opartego na Systemie Zarządzania Treścią (CMS), systemy te można podzielić na dwie kategorie: darmowe oraz płatne. Do najpopularniejszych darmowych systemów CMS należy zaliczyć m.in. PostNuke, PHP-Fusion, XOOPS, Mambo, Joomla oraz Drupal. W pracy skupiono się na systemie Joomla, który jest napisany w języku PHP oraz wykorzystuje bazę danych MySQL. Celem pracy jest zaprojektowanie i utworzenie sklepu internetowego opartego o system Joomla i narzędzie VirtueMarkt. Dodatkowym celem jest przedstawienie sposobu tworzenia sklepu w oparciu o wspomniany system oraz komponent Virtue Markt, który to wspomaga funkcjonowanie sklepu internetowego. W rozdziale 1 został scharakteryzowany system Joomla i opisana jego instalacja, w rozdziale 2 przedstawiono szczegółowe założenia odnośnie projektowanego sklepu. W rozdziale 3 przedstawiono etapy budowy sklepu. Rozdział 4 zawiera zrzuty ekranowe z procesu instalacji, rozdział 5 zawiera podsumowanie wykonanych prac. W ostatnim rozdziale zawarta jest bibliografia.
Internet Shop, Commercial Service Based on Joomla System
Keywords: sklep internetowy; System Zarządzania Treścią (CMS); projektowanie sklepu; system Joomla