Doskonalenie strategii konkurencji przedsiębiorstwa Elektromeg Sp. z o.o. - Budzik, Bolesław (My University, 2009)
Bardzo ważnym elementem zarządzania strategicznego jest właściwe formułowanie strategii, poparte szeroką analizą przedsiębiorstwa i otoczenia. Czasami strategia jest latami wypracowywana i systematycznie doskonalona, innym razem jest efektem nowatorskiej koncepcji menadżera przedsiębiorstwa. Głównym celem pracy jest przedstawienie procesu formułowania i doskonalenia strategii działania przedsiębiorstwa przy produkcji obudów z tworzyw sztucznych termoutwardzalnych. Cel ten autor zrealizował poprzez studia literaturowe oraz badania empiryczne przeprowadzone w przedsiębiorstwie. W badaniu wykorzystano metody: analizy dokumentacji przedsiębiorstwa, analizy zasobów firmy oraz metody analizy strategicznej – analizy mocnych i słabych stron, szans i zagrożeń. Do badań empirycznych wykorzystano program komputerowy „Analiza SWOT PUH W&W”. Na podstawie przeprowadzonej analizy strategicznej SWOT/TOWS przedsiębiorstwa Elektromeg sp. o. o. można stwierdzić, że docelowa strategia dla produkcji obudów rozdzielni elektrycznych powinna być wypadkową dwóch strategii: strategii agresywnej i strategii konserwatywnej. Autor analizy zaleca zwrócenie szczególnej uwagi na mocne strony planowanej produkcji. Wykorzystanie szans jakie dają mocne strony pozwoli na uniknięcie zagrożeń jakie wynikają z sytuacji rynkowej. Podsumowując, Spółka przy konsekwentnej realizacji obranej strategii i wytrwałym dążeniu do wyznaczonego celu, ma realne szanse na osiągnięcie sukcesu. Powinna temu też sprzyjać dobra koniunktura w branży drogowej, chwilowo słabsza w budownictwie mieszkaniowym.
The improvement in the strategy of the competition in Elektromeg Sp. z o.o.
Keywords: przedsiębiorstwo; misja przedsiębiorstwa; zarządzanie strategiczne; strategia przedsiębiorstwa; strategia konkurencji; rynek energetyczny