Projekt sterowania instalacjami oświetlenia oraz ogrzewania w inteligentnym budynku mieszkalnym w standardzie KNX - Mikulec, Łukasz (My University, 2013)
Głównym celem niniejszej pracy inżynierskiej było zbudowanie systemu opartego o magistralę EIB oraz poznanie systemu KNX/EIB w praktyce. Zakres pracy obejmuje opisanie systemu KNX/EIB oraz budowa i programowanie systemu sterowania instalacjami oświetlenia oraz ogrzewania na jednej kondygnacji domu jednorodzinnego. Projekt składa się z następujących zagadnień: • Część teoretyczna: - podstawowe informacje o technologii KNX/EIB • Część praktyczna: - określenie potrzeb oraz wymagań wobec systemu, celem dobrania odpowiednich urządzeń magistralnych, - projekt okablowania strukturalnego, oraz rozmieszczenie elementów, - programowanie systemu za pomocą aplikacji ETS4. W projekcie wykorzystany został również system alarmowy oparty o centralę Integra 128 firmy SATEL oraz serwer IP-CONTROL firmy Berker do wizualizacji i sterowania systemem lokalnie (LAN) i na odległość (WAN).
Project to control lighting and heating installations in residential intelligent building in KNX standard
Keywords: budownictwo; automatyka; systemy sterowania; programowanie; inteligentne budynki