Bezpieczeństwo i higiena pracy w placówce szkolnej na przykładzie Zespołu Szkół Zawodowych Nr 1 w Dębicy im. Jana Pawła II - Grzybek, Anna (My University, 2012)
Niniejsza praca prezentuje zagadnienie istnienia i przestrzegania zasad bhp w jednej z największych szkół średnich na terenie województwa podkarpackiego. Problemem badawczym, który podejmuje praca jest istnienie i przestrzeganie zasad bhp w placówce oświatowej jaką jest Zespół Szkół Zawodowych Nr 1 w Dębicy. Celami badawczymi, na które ma dać odpowiedź praca są tezy: 1. Znajomość podstawowych zasad bhp jest warunkiem odpowiedzialnej pracy kadry pedagogicznej i pracowników obsługi. 2. Znajomość i poszanowanie zasad bhp jest powinnością każdego ucznia szkoły. Praca ma także osiągnąć cel w postaci ukazania praktycznego przykładu analizy stanu bezpieczeństwa i higieny pracy w szkole średniej, w placówce oświatowej – w miejscu, w którym przebywają i kształcą się uczniowie, ale i w miejscu będącym zakładem pracy. Praca złożona jest z sześciu rozdziałów omawiających kolejno podjętą tematykę. W pracy wykorzystano liczne źródła i opracowania zarówno akty prawne, jak i opracowania książkowe dotyczące bhp w szkole. Korzystano także z licznych źródeł internetowych prezentujących problematykę bezpieczeństwa i higieny pracy w placówkach oświatowych. Nieocenioną pomocą była monografia ZSZ nr 1 w Dębicy.
Occupational health and safety in an educational institution as exemplified by the John Paul II Complex of Vocational Schools No.1 in Dębica
Keywords: organizacja i funkcjonowanie szkoły; ryzyko zawodowe; szkodliwe warunki pracy; stres; BHP (Bezpieczeństwo i Higiena Pracy)