Analiza porównawcza procesów rekrutacyjnych na przykładzie Amplico Life S.A. i AXA Polska S.A. - Woźniak, Marek (My University, 2010)
Celem głównym pracy jest porównanie standardów i procesów rekrutacyjnych przedstawicieli ubezpieczeniowo-finansowych, w dwóch wielkich korporacjach finansowych, będących liderami na tym rynku. Autor pracy postara się przybliżyć i porównać dwa systemy rekrutacyjne w firmie o korzeniach amerykańskich Amplico Life S.A. oraz firmy o rodowodzie francuskim AXA Polska S.A. Celami cząstkowymi są: 1. Przedstawienie procesów rekrutacji przedstawicieli będącej elementem składowym ZZL w obu firmach oraz narzędzi wykorzystywanych w procesie. 2. Charakterystyka obu korporacji, ich misji, celów, strategii. 3. Poddanie analizie wielkości oraz struktury zatrudnienia przedstawicieli w badanych korporacjach. 4. Dokonanie analizy procesów, standardów i procedur rekrutacyjnych przedstawicieli w badanych przedsiębiorstwach. 5. Dokonanie porównania stosowanych reguł i zasad rekrutacyjnych. Obie korporacje rozumieją, że dzięki ludziom, którzy tam pracują oraz klientom, są na pozycjach liderów na rynku finansowym w Polsce i na świecie. Dlatego stawiają szczególny nacisk na to, kogo przyjmują do swojego grona. Podczas opracowywania tematu autor korzystał z literatury przedmiotu w postaci podręczników, artykułów. Natomiast w części empirycznej autor wykorzystał dokumentację udostępnioną przez obie firmy. Natomiast źródłem bezpośrednim były materiały pochodzące z wywiadu przeprowadzonego z menedżerami obu korporacji, jak też z doświadczeń własnych.
Comparative analysis of the recruitment processes Example Amplico Life S.A. and AXA S.A. Poland
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; selekcja personalna; towarzystwa ubezpieczeniowe; analiza porównawcza; rekrutacja pracowników; kryteria rekrutacji pracowników