Zarządzanie ryzykiem stopy procentowej. Badania rynkowej stopy umów zamiany stopy procentowej. Interest rate risk management - Rogoz Arkadiusz (My University, 2006)
Działalność przedsiębiorstwa wymaga nieustannego podejmowania decyzji w warunkach niepewności. Tego typu decyzje związane są z różnego rodzaju ryzykami. Przedstawione w niniejszej pracy umowy zamiany stopy procentowej są instrumentami ułatwiającymi przedsiębiorcy zarządzanie ryzykiem stopy procentowej. Celem pracy, oprócz charakterystyki funkcjonowania umowy zamiany stopy procentowej, jest dokonanie analizy rynkowych stóp procentowych poprzez porównanie teoretycznej stopy swapu ze stopą rynkową takiego kontraktu. W tym celu, ponieważ stopy swapów zależą od poziomu stóp zerokuponowych, skonstruowano zerokuponową krzywą dochodowości i porównano ją z krzywą opublikowaną przez jeden z banków operujących na polskim rynku.. Zaprezentowano zagadnienia związane z rynkiem swapów, opisano strukturę czasową stóp procentowych, przedstawiono ich prezentację graficzną w postaci krzywej dochodowości, omówiono jej rodzaje oraz teorie tłumaczące jej kształt. Omówiono charakterystykę umowy zamiany stopy procentowej, przedstawiono najpopularniejsze odmiany kontraktów podzielone na swapy pierwszej i drugiej generacji oraz pokazano, w jaki sposób można wyznaczyć cenę swapu bezpośrednio z cen obligacji. Przedstawiono kwotowania swapów przez instytucje finansowe, wyznaczono krzywą zerokuponową na podstawie zerokuponowych oraz stałokuponowych obligacji skarbowych, kwotowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie oraz porównano ceny teoretyczne swapów z ich rynkowymi odpowiednikami.
Keywords: finanse; rynek finansowy; obligacje; ryzyko; swapy; zmiana stopy procentowej; Giełda Papierów Wartościowych