Zastosowanie metodyki audytu do doskonalenia struktury organizacyjnej na przykładzie wybranego przedsiębiorstwa "XYZ S.A. w Tarnowie" - Rejkowicz, Renata (My University, 2011)
Celem tej pracy jest zastosowanie metodyki audytu struktury organizacyjnej w doskonaleniu przedsiębiorstwa- „XYZ S. A. w Tarnowie”. Ze względu na to, że nie uzyskałam zgody na ujawnienie nazwy badanego przedsiębiorstwa występuje ono w pracy pod fikcyjną nazwą „XYZ S.A. w Tarnowie”. W pierwszym rozdziale przedstawiono najważniejsze pojęcia, istotę, zasady, typy struktury organizacyjnej. Zdefiniowano pojęcie struktury, organizacji i struktury organizacyjnej. Drugi rozdział zawiera historię przedsiębiorstwa „XYZ S.A. w Tarnowie”, jej szeroki profil działalności, opis bogatej gamy produktów oraz charakterystykę obecnej struktury organizacyjnej. Przedstawiono również zarys otoczenia, w którym funkcjonuje przedsiębiorstwo. W trzecim rozdziale zaprezentowano praktyczne zastosowanie metodyki audytu na podstawie opracowania Marka Lisińskiego. Zidentyfikowano stan faktyczny i wyprowadzono ustalenia diagnostyczne. W ostatnim etapie procedury sporządzono raport z przeprowadzonego audytu oraz wskazano sposoby modyfikacji niedoskonałości. Audyt struktury organizacyjnej przedsiębiorstwa „XYZ S.A. w Tarnowie” pozwolił na wskazanie istotnych zmian, których zrealizowanie przyczyni się do podniesienia sprawności funkcjonowania przedsiębiorstwa. Oceniając obecną strukturę organizacyjną przedsiębiorstwa „XYZ S.A. w Tarnowie” widzimy, że nie posiada ona zasadniczych błędów. Świadczy to o tym, że na bieżąco kontroluje sprawność jej działania i że jest świadoma grożących niebezpieczeństw.
The application of audit methodology in improvement of organization structure based on example of "XYZ S.A. in Tarnów" company
Keywords: organizacja; struktura organizacyjna; audyt; przedsiębiorstwo