Formy organizacyjne i finansowanie działań gmin w zakresie pomocy społecznej na przykładzie Gminy Żabno - Panek, Elżbieta (My University, 2009)
Celem niniejszej pracy jest zbudowanie modelu pomocy społecznej w oparciu o aktualny stan prawny. Dokładnie rzecz ujmując, zamierzeniem jest ukazanie form organizacyjnych i finansowanie działań gmin w zakresie pomocy społecznej na przykładzie Gminy Żabno. Świadomość występowania ubóstwa i konsekwencje jakie niesie, była głównym bodźcem do napisania pracy. Praca powstała przy wykorzystaniu różnych materiałów źródłowych. Z oczywistych powodów najobszerniejszą grupę materiałów stanowi literatura fachowa. Niezwykle pomocne okazały się również artykuły naukowe zawarte w takich czasopismach jak: „Samorząd terytorialny”, „Polityka społeczna” czy „Współczesne zarządzanie”. Nieodzowną pomocą okazał się Internet. Dzięki temu nośnikowi informacji możliwe było dotarcie między innymi do strony sejmowej. Zamieszczone tam ustawy zostały wykorzystane podczas pisania pracy. Ponadto dane dotyczące Gminy Żabno również zostały pozyskane ze strony internetowej tejże Gminy. W celu dokonania analizy i oceny działań gminy z zakresu pomocy społecznej wykorzystano materiały empiryczne uzyskane z Urzędu Gminy oraz z Ośrodka Pomocy społecznej w Żabnie. Rozważanie przedstawione w pracy nie wyczerpują całokształtu zagadnień związanych z pomocą społeczną. Nie było to zresztą zamierzeniem. Problematyka pracy dotyczyła głównie form organizacyjnych i finansowania działań Gmin w zakresie pomocy społecznej na przykładzie Gminy Żabno.
The organisational forms and financing of the activities of municipalities in the field of social assistance on the example of Żabno municipality
Keywords: pomoc społeczna; samorząd terytorialny; gmina