Turystyka jako czynnik rozwoju społeczno - gospodarczego Gminy Uście Gorlickie - Bogdańska, Marzena (My University, 2011)
Celem niniejszej pracy jest pokazanie wpływu turystyki na rozwój lokalny społeczno – gospodarczy jednej z gmin powiatu gorlickiego – Uście Gorlickie. Ponadto celem pracy jest charakterystyka głównych form turystyki na terenie jednostki terytorialnej, w szczególności agroturystyki oraz lecznictwa uzdrowiskowego. Niniejsza praca pozwoli przeanalizować kilka postawionych hipotez: 1. Walory i atrakcje turystyczne Gminy Uście Gorlickie mają wpływ na rozwój turystyki. 2. Agroturystyka i ekoturystyka jako alternatywne formy turystyki mają istotny wpływ na rozwój społeczno - gospodarczy gminy. Pierwsza z przyjętych hipotez została przeanalizowana pozytywnie. Walory mają charakter zarówno kulturowy jak i przyrodniczy, czy uzdrowiskowy co przemawia za tym, że w tereny te zjeżdża wielu kuracjuszy oraz turystów. Druga z hipotez również została pozytywnie zweryfikowana, wynika z niej, że zarówno agroturystyka jak i ekoturystyka mają bardzo duże szanse stać się alternatywą w turystyce gminy. Działalność ta jest jednym ze sposobów na pozyskiwanie innych źródeł zarobkowania dla ludności rolniczej przyczyniających się do poprawy życia mieszkańców wsi. Daje możliwości przezwyciężenia trudności hamujących rozwój terenów wiejskich, takich jak: bezrobocie, brak kapitału na podjęcie działalności gospodarczej. Gmina posiada kilka silnych atrybutów sprzyjających rozwojowi turystyki, szczególnie walory krajobrazowe i bogate dziedzictwo kulturowe, stosunkowo dobrą dostępność komunikacyjną, bazę turystyczną o różnorodnym standardzie, jak również zasoby kadry do organizacji obsługi ruchu turystycznego.
Tourism as a factor of socio-economic development of Uście Gorlickie Commune
Keywords: turystyka; agroturystyka; ekoturystyka; rozwój społeczno – gospodarczy; gmina